« Prima pagină» Civica

Apel antielectoral

Anul trecut, în perioada dintre alegerile locale și cele generale, când consilierii și primarii își intraseră de-a binelea "în pită", mă întrebam ce rost electoral să mai aibă afișele cu te miri ce candidați locali, rămași de izbeliște pe stâlpi, pereți și afișiere, în ploaie și praf. Ei, mă gândeam, n-are rost să-i jupoaie acum (de pe stâlpi), că și-așa vine rândul celălalt și să nu muncim de pomană, unde avem atâtea alte lucruri de făcut, de ne spetim. Interesant e că de-acuma aspectul lor nu se mai schimba de la o zi la alta ca în campanie, când apăreau cu iuțeală ochelari, dinți de vampir, mustăți la cucoane ori ochi roșii; doar că se mai decolorau în timp, la soare, creând un sentiment de lehamite și abandon, perfect asortat cu politica "în zadar" și viața noastră socială searbădă... În a doua campanie s-au pus alte valuri de afișe, poze, postere electorale - unii concetățeni, învățați cu economiile excesive și deplasate impuse în vremea socialismului, își exprimă și azi indignarea: "dar cât costă, domnule, miliarde, campaniile astea electorale, toată tevatura, iar oamenii n-au ce să mănânce"... (n.b. - în țările bogate campaniile electorale sunt sobre, afișe puține, cheltuieli măsurate, iar electoratul bine informat de o presă pe măsură). Este și aici un contrast anormal indus de comuniști, la care fațada și aparențele contează mai mult decât fondul problemelor; investițiile megalomane (exemplu local - coc-seria de pe valea Țerovei) au reprezentat culmi aberante ale acestei mentalități, la care poate ajunge un popor sărac, deturnat de la vocația lui structurală.

Dar să revenim. Au trecut pasiunile alegerilor, bălăcărelile, emoțiile, entuziasmele sunt amintiri. Chipurile zâmbitoare, promițătoare, energice de pe afișe nu mai promit nimic. S-a trecut la treabă, se schimbă funcții, se corectează legi și decrete, se adaptează regulamente și politici economice și sociale, interne și externe, a început o nouă viață. Se face și curățenie în... multe locuri. Numai afișele nu le mai curăță nimeni. Oare din dorința cam slugarnică de a nu-i contraria pe învingători? Ori din simplă neglijență și rezistență la situații necorespunzătoare? Parcă nu-mi vine totuși să cred că, după atâția ani de - totuși - libertate politică, mai poate cineva să gândească și să simtă în termenii ceaușismului, când tabloul "șefului" ne surâdea, într-o ureche sau două, de pe toate înălțimile și din toate cotloanele și să aplice acea atitudine la România 2001. Atunci era "obligatoriu", unii credeau că de dragul familiei, al copiilor, se pretează la orice anomalie, pe când acum nimic nu-i obligatoriu (nici măcar să votezi cu capul, chiar că de dragul copiilor). Afișele și panourile electorale pot fi date jos; chiar trebuie, dacă nu vrem să râdem noi de noi înșine.

Unele formațiuni politice au plătit oameni să curețe aceste resturi de campanie electorală, care oricum au devenit jalnice. Doar că, probabil, n-au și verificat/recepționat lucrul făcut, iar dacă merge cu el de mântuială, nici nu mai avem pretenții de la alții. În ce privește ordinea și curățenia e așa, că într-o fabrică sau instituție unde ele există nu e sigur că se face și lucru de calitate, dar acolo unde nu există e sigur că nu se face treaba ca lumea. E adevărat că aracetul e un adeziv ingrat, impropriu pentru afișe; nu se poate curăța. Chimiștii vor trebui să identifice un material mai potrivit, biodegradabil, care să poată fi înlăturat ușor după câteva săptămâni. Că parcă e un făcut: un lucru bun și necesar îl facem de mântuială, șchioapătă de la început, "las' că merge și-așa!", iar treburile proaste și care ne dezavantajează au ceva durabil, sunt mult mai adecvate în lupta cu timpul. (Exemple cu duiumul, de la arta kitsch la blocurile socialiste, care n-ar trebui zugrăvite, ci demolate și la murdăria endemică și poluare etc. etc.).

În anii trecuți aveam o lozincă pentru combaterea pasivității politice: campania electorală următoare începe imediat după alegeri. Așa să se înțeleagă la noi? La oameni noi, afișe vechi?! Timp de aproape 4 ani? Măi, să fie!

Reșița, ian. 2001.
A.S. Nicolau


« Prima pagină» Civica