« Prima pagină» Civica

Analiză tendențioasă?

În numerele din 5 și 12 mai 2004 ale cotidianului "Timpul", în cadrul rubricii "Opinii", a fost publicată o așa-zisă "analiză" a evoluției sportului reșițean, realizată de fostul inspector de educație fizică și sport de până în 1997 și actual director adjunct al Liceului "Tr. Lalescu" din Reșița, d-l prof. Victor Moroiu.

Ca specialist în domeniul sportului și fin analist al fenomenului sportiv, a se citi între ghilimele, d-l director adjunct își propune să analizeze evoluția sportului reșițean, concentrându-se, deloc întâmplător, numai pe perioada 1997-2000, considerând-o "Cea mai nefastă perioadă din istoria sportului reșițean". Argumentele aduse a susține această afirmație, cel puțin iresponsabilă, sunt o suită de minciuni, omisiuni și dezinformări. Nu ne propunem să intrăm în polemică cu "analistul" fenomenului și al perioadei, ci ne dorim să informăm corect cititorii ziarului "Timpul" despre evenimentele, faptele și deciziile aduse în discuție.

Dezinformați, d-le director adjunct, atunci când susțineți că, în perioada la care vă referiți, s-au desființat "unele ramuri tradiționale" de sport. În primul rând nu sunt unele, ci doar una iar aceasta nu era nicidecum tradițională (în sensul dat de DEX.); este vorba de secția de patinaj artistic, de la C.S.Ș din Reșița, desființată datorită absenței unei baze sportive, a numărului insuficient de specialiști, precum și a ineficienței secției.

Mințiți, d-le director adjunct, atunci când afirmați că în acea perioadă au fost desființate două Centre Olimpice, fapt ce ar fi determinat scoaterea municipiului nostru din circuitul sportiv internațional (ce cuvinte mari!).

- Centrul Olimpic de natație n-a fost desființat; Federația Română de Natație a reorganizat activitatea acestor centre în ideea în care, sportivii incluși în aceste loturi nu mai sunt centralizați ci își desfășoară activitatea fiecare la clubul său de proveniență. Dovadă a minciunii sunt cei câțiva înotătorii reșiței care fac parte și acum din Centrul Olimpic de natație;

- cât privește Centrul Olimpic de gimnastică acesta a fost într-adevăr desființat, dar nu în perioada 1997-2000, ci în anul de grație 2003. Dați-mi voie, d-le director adjunct, să nu cred că este vorba de o farsă a memoriei.

Manipulați cititorii acestui cotidian (pentru că specialiștii în domeniu știu adevărul), atunci când vă referiți la sistarea lucrărilor la Bazinul Olimpic din Lunca Bârzavei. Contextul este următorul: la controlul Curții de Conturi din Caraș Severin, urmare a - ne permitem să vă cităm - "managementului catalogat cu indulgență ca neperformant" al echipei din care făceați și d-voastră parte, s-a constatat că sub semnătura domnilor inspectori generali, prof. Petru Țunea și a prof. Petru Codilă s-au decontat lucrări în valoare de aproape un miliard de lei, fără ca acestea să fi fost efectuate.

Curtea de Conturi a decis, ca până la recuperarea sumelor prin efectuarea lucrărilor restante, să se instituie sechestru asiguratoriu pe bunurile celor doi inspectori generali. Acesta este motivul real al sistării lucrărilor de reparații la bazinul de înot.

Mințiți din nou, d-le director adjunct, atunci când incriminați destituirea celor doi directori de instituții sportive. D-l prof. Viorel Smoleanu și-a dat demisia după ce eu am fost numit inspector de specialitate, iar d-na prof. Doina Schweiger a participat la concursul pentru postul de director la finalul căruia s-a situat pe locul doi; nu există la Inspectoratul Școlar nici o decizie de destituire a celor doi directori menționați. S-a procedat altfel cu actualii directori ai unităților sportive?

D-le director, iar mințiți când susțineți că la Șc. cu clasele I-VIII nr.7 am desființat clasele de volei fete. Nu veți găsi nici o decizie a Inspectoratului Școlar în acest sens, deoarece acele clase s-au autodesființat din lipsă de specialiști; aceasta este o dovadă de autonomie de care se bucurau unitățile școlare la acea vreme. Nu vă amintiți că aceste clase au fost coordonate doar de d-l prof. Nicolae Stăncună, care, în acea perioadă se pregătea de pensionare?

În opinia noastră, plecarea unor specialiști în străinătate pe contracte convenabile, nu incriminează Inspectoratul Școlar sau fosta Direcție de Sport, aceasta fiind o opțiune personală ce ține de libertatea individuală; dorim însă, să evidențiem cu acest prilej, că ați rămas nostalgicul vremurilor demult apuse, ca mentalitate si opțiuni iar intenția d-voastră, n-a fost decât de a manipula cititorii.

D-le director adjunct, nici cu gramatica nu stăm prea bine; de anul trecut, de prin septembrie, atunci când vorbim de Liceul cu program sportiv trebuie să vorbim la timpul trecut. Cu privire la renunțarea de-a unifica fostul Liceu cu program sportiv cu Clubul Sportiv, vă spunem doar că am avut un motiv foarte bine întemeiat. Subiectul nu poate fi abordat într-un astfel de articol.

Ținem să precizăm însă că în ceea ce privește fostul Liceu cu program sportiv, noi am corectat o gravă greșeală pe care ați făcut-o dumneavoastră la înființarea liceului: am schimbat profilul acestuia (datorită căruia absolvenții au avut mult de suferit la examenele de bacalaureat) din real în uman; în aceiași perioadă s-au introdus clasele mozaic; Pregătisem mutarea unității într-un alt local, acțiune boicotată (se știu cei vizați), pentru a realiza o unitate de sine stătătoare, în spiritul reformei învățământului, și nu niște clase cu profil sportiv - parcă asta a devenit, fostul liceu sportiv. Ne putem însă mândri, cei ce-am condus destinele sportului în perioada la care faceți referire, cu ce am realizat, iar dacă n-am realizat tot ce ne-am propus, nici de distrus n-am distrus.

Nu de o reconstrucție a sportului avem nevoie, d-le director adjunct, ci de construcția unuia bazat pe o mentalitate nouă. Este, într-adevăr, nevoie de evaluări și analize ale fenomenului sportiv, dar nu unele tendențioase bazate pe minciună, dezinformare sau omisiuni. După lecturarea acelei analize și în urma discuțiilor cu câțiva colegii de-ai noștri, d-le director adjunct, pot să vă spun că, nici măcar nu ne-ați dezamăgit!

Prof. Adrian Bot,
fost inspector de educație fizică și sport în perioada 1997-2000


« Prima pagină» Civica