« Prima pagină» Civica

Funcția creează organul, iar nefuncționarea duce la atrofiere.
Principiu medical

Vacanța cetățeanului

Domeniile și direcțiile activității omului ca ființă socială și individuală totodată sunt tot mai complexe, pe măsură ce el evoluează în plan social și individual. Dintre aceste felurite activități, unele sunt permanente, cerând prin natura lor o continuitate a cărei întrerupere nu poate să conducă decât la perturbări ale existenței omului, mai grave sau mai puțin grave, de la caz la caz. Așa sunt funcțiile vitale fizice și psihice, care nu permit nici o vacanță, unele nici chiar cea mai mică întrerupere. Alte activități specific umane sunt intermitente prin însăși natura lor, ba chiar pentru unele dintre ele este imperios necesară o întrerupere sau o vacanță, în vederea refacerii resorturilor/resurselor care le animă, spre o mai activă și eficientă reluare a lor. Cei ce muncesc, cei ce lucrează, cei ce creează, cei ce învață știu cel mai bine că așa este, că efortul prelungit peste anumite limite poate fi dăunător și oricum duce la scăderea calității prestației respective. Cel mai ilustrativ exemplu, pe care chiar că îl poate realiza oricine, este efortul fizic, de tip sportiv, pentru care repausurile programate sunt absolut obligatorii. Chiar și bucuria și suferința pot fi amintite aici, iar analiza exhaustivă a acestei problematici ar umple tomuri întregi ale unor specialiști.

Problematica însă pe care o are în vedere rubrica de față se bazează pe atitudinea omului în calitate de membru al comunității de cetățeni, nu doar de ființă gregară*). Această atitudine este una activă, conștientă și comportă atât beneficiile cât și obligațiile calității de om al cetății. Ele nu se măsoară cu criteriile alternativei foloase-ponoase, criterii meschine la care ne limităm prea adesea, ci se evaluează pe cântarul superior al demnității umane. Însușirea și asumarea acestei atitudini este poate proprietatea cea mai importantă, după comunicarea abstractă prin grai articulat și capacitatea de a avea aspirații sufletești, prin care ne distingem de restul regnului animal.

Întrebarea care se pune este dacă implicarea cetățenească trebuie să fie una permanentă, sau este dintre acelea care permit/necesită întreruperi ori... vacanțe. Cei atenți la viața cetății, vigilenți și pretențioși cu cei din jur și cu ei înșiși ar răspunde că este necesară o continuă observare și reacție la ce se întâmplă în preajmă. Alții, prea mulți dintre noi, adoptă mai degrabă o atitudine relaxată, căreia îi găsesc cu ușurință justificări fataliste ("degeaba", "nu poți să (le) faci nimic" etc.) sau recurg la vitejii fanteziste de fațadă ("ăștia trebuie toți puși la zid și băgați în pușcărie", "numa' cu bâta se mai poate face ceva" etc.), a căror ipocrizie îi consolează și îi legitimează aparent. Comozi, stau la scuteală și visează în secret la extinderea politicii "pâine și circ", care le-ar răspunde și aplecării subconștiente (ori, Doamne păzește!, conștiente) spre violență... dincolo de gard. Ei reprezintă opinia că civismul are nevoie de vacanță. Ar fi interesant și un sondaj de opinie, care să dea procente în această chestiune, că tot se fac sondaje pentru ce trebuie și pentru ce nu trebuie; ar fi de presupus un procentaj de peste 83%, ca în alegerile din '90 sau '92 în favoarea uneia (care oare?) din cele două categorii.

Rubrica și publicația noastră este deschisă colaborărilor, după cum se menționează în pg.3, iar caracterul lor mai mult decât sporadic, puținătatea celor care țin să-și facă auzită opinia de către concetățeni denotă mai degrabă o vacanță quasipermanentă a simțului civic. Sau, ceea ce e mai plauzibil, el există, dar e ținut sub pătură și devine activ doar în cadru restrâns ori "cu voie de la Poliție"; eficiență minimă. Dacă se aude doar un glas, sau două-trei, e ca o floare sau o rândunică pentru a face primăvară; nu se face. Altminteri, fiind și perioada specifică a vacanțelor de tot felul, n-ar fi decât încă o reflectare a poziției majoritare/generale dacă instituim o vacanță, chiar mică, a rubricii de față.

O tematică bogată și variată așteaptă, încă nici măcar atinsă tangențial în multe privințe, necum abordată aici temeinic, mulțime de aspecte care ne definesc și pe care le determinăm. Iată câteva:

  • Copiii, ai străzii, cei instituționalizați, dar și cei obișnuiți,
  • Spațiul public,
  • Spațiul individual/familial/privat,
  • Lectura versus alte divertismente,
  • Urbanismul,
  • Comportamentul în public și exemplul dat de autorități,
  • Cerșetoria cu variantele ei,
  • Curățenia cu variantele ei,
  • Diferite instituții publice față cu cetățeanul care le susține financiar.

Ele se reînnoiesc, se multiplică, se nasc permanent, indiferent dacă fiecare dintre noi participă activ sau... pasiv. Doar rezultatul și efectele nu sunt indiferente.

Sperăm o colaborare variată, pe măsura nevoilor cetățenești, spre a putea relua publicarea rubricii noastre, având în vedere neîncetat folosul Cetății. Scontăm de asemenea, desigur, pe înțelegerea și corecta interpretare din partea cititorilor publicației noastre.

Vacanță plăcută!

Civica

*) Gregar, -ă - (...) s.m. 1. Membru al unei fracțiuni politice sau al altei organizații, lipsit de orice inițiativă autonomă. 2. (...) (Dicționar de neologisme, Ed. Acad. R.S.R. Buc. 1978)


« Prima pagină» Civica