« Prima pagină» Civica

Activitatea profesională ca armă politică

Nu este lipsită de interes reluarea unei chestiuni lansată în presa locală, dată fiind importanța ei pentru mulți dintre concetățenii noștri, tineri și mai puțin tineri. Este vorba de sportul și educația fizică de la noi, ambele având un profund impact... cetățenesc (inclusiv).

Pe 5 mai a.c., exact cu o zi înaintea începerii campaniei electorale pentru alegerile locale, dl. Prof. V. Moroiu, fost inspector de educație fizică și sport și actual director adjunct al liceului "Traian Lalescu" din Reșița, împins de un resort... "stângaci" - atât intern cât și extern - încearcă o așa-zisă analiză a sportului reșițean. Analiza începe cu... concluzia, dedusă din vârful pixului, că "Cea mai nefastă perioadă din istoria sportului reșițean a fost între 1997-2000". Aceeași analiză continuă cu o listă de afirmații false, mincinoase și - e drept - tendențioase. În aceeași presă locală apare ulterior și dreptul la replică, sub titlul "Analiză tendențioasă?" Din păcate n-a fost o analiză, dar tendențiozitatea miroase de departe. Dacă n-ar fi fost în perioada alegerilor, titlul ar fi trebuit să fie "Temă de casă", temă prin care dl. analist înțelege să mulțumească celor care l-au numit în funcție.

Au fost astfel prezentate ca "desființate" în perioada 1997-2000 "unele ramuri de sport de tradiție, dar și două centre olimpice, de natație și gimnastică sportivă masculină, fapt care a marcat scoaterea definitivă a Reșiței din circuitul sportiv internațional. (...) clasele cu program special de volei feminin de la Școala Generală nr. 7," etc. Afirmațiile sunt false, pure invenții de la prima la ultima (dacă exceptăm mențiunea din dreptul la replică privitoare la... "tradiționala" secție de patinaj artistic a CSȘ Reșița) și se bazează pe o dublă premisă: 1. Renunțarea la dreptul la replică a celor vizați, drept urmare a stupefacției în fața flagrantei enormități a minciunii și 2. aceea a vechilor bolșevici, "mințiți, mințiți, ceva tot rămâne". A, pardon, uitasem de încă o "desființare", autentică aceasta (menționată în dreptul la replică): Centrul Olimpic de Gimnastică, desființat în anul 2003; adică în "perioada nefastă" 1997-2000!?!

În schimb, suntem totuși de acord cu generalitățile din partea a doua a articolului incriminator al "perioadei nefaste", privitor la "o nouă manieră" de reconstruire a sportului reșițean, "una de sorginte europeană, după modelul existent astăzi..." etc.; deși... De asemenea, subscriem că "este lesne de înțeles că numai o economie locală prosperă, dinamică, stabilă și, îndeosebi performantă poate finanța și susține în viitor o activitate sportivă prezumtiv angajată în lupta pentru supremație în arena sportivă internă și internațională". Frumoase cuvinte!

Rămânând însă puțin la reconstrucția sportului despre care se vorbește în această parte a articolului d-lui Moroiu: opinia noastră (semnalată deja) este că avem nevoie de o construcție nouă, care să aibă noi structuri de organizare, în care să lucreze specialiști cu o altă mentalitate. Și mai este nevoie de ceva: de politică de dezvoltare a domeniului pe care partidul politic ar trebui s-o elaboreze. Dar în lipsa unei viziuni limpezi în domeniul sportului (și nu numai), partidul se rezumă la acuzații nefondate, rostite prin vocea unui zelos obedient. Nu e suficient pentru reconstrucția sportului și a nici unui alt domeniu.

Ceea ce încă nu se înțelege la noi este că buna funcționare a diferitor sectoare de activitate nu trebuie pusă în discuție pornind de la substratul intereselor politice ori, mai mult, folosite în scop politic, al propriei formațiuni. Activitatea politică este instrumentul bunei funcționări a societății, a comunității locale, iar nu invers. Poate că vom ajunge cât de curând la această maturitate cetățenească.

Prof. Adrian Bot
inspector de specialitate în perioada 1997-2000


P.S. Nu am reluat detaliile tehnice, obiectivele abordate în discuție, argumentele folosite de o parte și de cealaltă, deoarece ele fac obiectul articolelor "Sportul, în regres notabil" de V. Moroiu și "Analiză tendențioasă?" de A. Bot, în Timpul nr. 103, 109, 133 și 139 / mai-iunie crt., la rubrica "Opinii" și n-am dorit să extindem polemica de specialitate.

Civica


« Prima pagină» Civica