Prisma » Executiv » Primăria Reşiţa ne informează, 16 iulie 2012

Primăria Reşiţa ne informează, 16 iulie 2012

Din cauza temperaturilor ridicate din această perioadă, Primăria Municipiului Reşiţa a solicitat S.C. AQUACARAŞ S.A. prelungirea programului de funcţionare a fântânii arteziene din centrul oraşului până la ora 00.00. Orarul anterior prevedea funcţionarea până la ora 19.00 (luni-vineri), respectiv până la ora 20.00 (sâmbătă şi duminică). De asemenea, pentru un ambient cât mai plăcut, jocul de lumini al fântânii cinetice este însoţit de fond muzical, între orele 19.00 şi 23.00.

În ceea ce priveşte celelalte fântâni arteziene de pe raza municipiului, acestea sunt conectate între orele 07.00 şi 00.00.

În intervalul 02.07.2012 – 08.07.2012, au fost efectuate controale privind funcţionalitatea şi aspectul estetic al fântânilor arteziene din Reşiţa. Singura defecţiune a fost constatată în Parcul Pensionarilor de pe B-dul Muncii, unde se impune înlocuirea programatorului orar pentru conectarea şi deconectarea fântânii. Problema a fost raportată Serviciului Public „Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local Reşiţa” şi va fi rezolvată în cel mai scurt timp. Astfel de verificări vor fi efectuate periodic pentru buna funcţionare a fântânilor arteziene, iar acţiunile de curăţare vor fi intensificate.


Municipiul Reşiţa, prin primar Mihai Stepanescu, doreşte realizarea unei dezbateri publice pe tema transportului public local. În acest scop, reşiţenii au fost invitaţi să completeze un chestionar. Până în 30.06.2012, termenul final de transmitere a chestionarelor completate, doar 174 de cetăţeni şi-au exprimat opiniile referitoare la acest subiect. Dintre aceştia, 66 au completat chestionarul on-line şi 108 la sediul autorităţii locale.

În urma centralizării rezultatelor, s-a constatat că 89 dintre reşiţeni au optat pentru păstrarea liniilor de autobuz. Cei mai mulţi dintre aceştia, 64, consideră necesară achiziţionarea unor autobuze noi, 5 ar prefera troleibuze, iar 4, autobuze electrice. Printre propunerile reşiţenilor se numără scoaterea liniilor de tramvai, eliminarea taxării în mijloacele de transport, intensificarea controalelor la legitimaţiile de călătorie, reducerea tarifelor, scăderea numărului de tichete pentru pensionari, trecerea serviciului sub autoritatea Consiliului Local Reşiţa ca serviciu public local de transport şi eliminarea celui privat.

În ceea ce priveşte reabilitarea căii de rulare a tramvaiului, 85 dintre respondenţi au bifat această variantă, sursa de finanţare fiind fondurile europene.

Dezbaterea publică va avea loc în perioada imediat următoare, iar propunerile cetăţenilor care au completat chestionarul vor fi supuse atenţiei Consiliului Local Reşiţa.


Din cauza numărului extrem de mic al reşiţenilor care au completat chestionarele privind transportul public local de călători, termenul de completare se prelungeşte până în data de 30.09.2012, iar punctele de predare au fost sporite.

Chestionarul poate fi găsit în continuare în suport electronic, pe site-ul Primăriei Municipiului Reşiţa, respectiv în formă scrisă la Centrul de Informare, Relaţii cu Publicul, de la parterul Primăriei – corpul I. Chestionarele completate pot fi transmise în format electronic la adresa de e-mail resita@primariaresita.ro, sau la:

  • Serviciul Gospodărie Urbană şi Mediu – camera 212, corpul I al Primăriei Municipiului Reşiţa;
  • Serviciul Public „Direcţia Impozite şi Taxe” – corpul IV al Primăriei Municipiului Reşiţa (zona Lunca Bârzavei);
  • Serviciul Public „Direcţia pentru Administrarea Domeniului Public şi Privat al Municipiului Reşiţa” (zona Moroasa);
  • Serviciul Public „Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă” (zona Muncitoresc).

Prin măsura colectării chestionarelor completate în mai multe puncte de lucru, municipalitatea speră să realizeze o imagine de ansamblu asupra transportului public local de călători.

Dezbaterea publică va fi organizată după procesarea tuturor chestionarelor completate de cetăţeni.


Luni, 02.07.2012, la sediul Primăriei Municipiului Reşiţa a avut loc prima întâlnire de lucru în vederea realizării Masterplanului Municipiului Reşiţa pentru perioada 2013-2020. Alături de primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, la întrunire au participat reprezentanţii unei firme de arhitectură şi consultanţă din Bruxelles, ai Universităţii „Eftimie Murgu” Reşiţa, ai Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Caraş-Severin, ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, ai companiei TMK Reşiţa, membrii ai Consiliului Local Reşiţa, precum şi factori de răspundere din cadrul municipalităţii.

Problemele abordate au făcut referire la necesitatea corelării Master-planului Municipiului Reşiţa cu strategiile ce urmează a fi realizate la nivel regional şi naţional, posibilităţi de conversie economică a oraşului, promo-varea şi dezvoltarea turismului prin diferite proiecte (ex: ,,Parc pt. petrece-rea timpului liber – Poiana Golului”, transformarea funicularului în obiectiv turistic) şi identificarea surselor de finanţare pentru proiectele propuse.

Delegaţia de la Bruxelles a efectuat vizite de lucru la cele mai importante obiective din municipiu şi din zonele limitrofe (compania TMK, Zona Industrială Valea Ţerovei, cariera de calcar, funicularul, cartierele Reşiţei, etc.), urmând ca, în perioada următoare, să fie realizat raportul iniţial. Acesta va cuprinde proiectele ce pot fi implementate la nivelul municipiului Reşiţa, surse de finanţare şi diferite modalităţi de întrebuinţare a materiilor prime şi a resurselor naturale din zonă.


În perioada 12.07.2012 – 14.07.2012, în intervalul orar 05.00 – 19.00, circulaţia rutieră pe tronsonul Victoria – Intim (sensul de mers spre Intim) va fi închisă pentru executarea lucrărilor de reabilitare a carosabilului.

În zilele menţionate, transportul public local de călători pe sensul de mers spre Centrul Civic va fi deviat pe Strada Progresului şi B-dul Muncii. În staţiile Victoria, Mioriţa şi Intim vor fi montate panouri informative cu privire la amplasarea staţiilor temporare, respectiv alveola de preselecţie din faţa clădirii Romtelecom, biserica greco-catolică din zona Gării Reşiţa Nord şi Parcul Copilului. Traseul obişnuit va fi reluat în fiecare seară, după ora 19.00. Menţionăm că circulaţia rutieră pe tronsonul Intim – Victoria (sensul de mers spre Victoria) nu va fi afectată. Cetăţenii sunt sfătuiţi să aleagă rute ocolitoare pe toată perioada restricţiei şi să respecte semnele de circulaţie.


Primăria Municipiului Reşiţa a efectuat sesizări privind gradul de poluare din această perioadă, cauzat de activitatea SC TMK Reşiţa SA. În răspunsul Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Regional Timiş, se arată că, în timpul rabatării boltei cuptorului pentru alimentarea cu fier vechi şi elaborarea oţelului se produc emisii fugitive de gaze în atmosferă.

Deşi în anul 2011, la nivelul combinatului, au fost efectuate lucrări pentru îmbunătăţirea parametrilor de absorbţie a prafului, din cauza temperaturilor ridicate din aceste zile, motoarele instalaţiei de desprăfuire funcţionează la capacitatea de 85% pentru a evita supraîncălzirea.

Având în vedere poluarea produsă de această societate, Grupul TMK din Moscova a decis suplimentarea bugetului de investiţii pentru anul 2012 în vederea modernizării instalaţiei de desprăfuire. Lucrările, programate pentru perioada 20 august – 25 septembrie 2012, vor include îmbunătăţirea structurii de rezistenţă a halei deoarece noua hotă de captare va presupune suplimentarea încărcării acesteia.

Spread the love


Scrieti un comentariu