Prisma » Legislativ » Regulamentul nu este aprobat, dar se aplică!

Regulamentul nu este aprobat, dar se aplică!

La Reşiţa continuă serialul “Cel mai tare din parcare!”

Parcările cu plată din Reşiţa au fost subiectul cel mai fierbinte în şedinţa de ieri a Consiliului Local din capitala Banatului de Munte, şedinţă care s-ar fi dorit una festivă, la care să participe toţi foştii primari ai oraşului de după 1990. Momentul ar fi trebuit să fie unul festiv, deoarece aceasta a fost ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local Reşiţa, în această formulă. Din diferite motive, unul singur dintre foştii primari, Enache Barbu, a fost prezent la şedinţă şi a luat cuvântul în deschidere, vorbind foarte pe scurt despre dificultăţile pe care le-a întâmpinat în perioada ianuarie – iunie 1990, când a fost primar al Reşiţei.

Votarea proiectelor de hotărâre a mers ca unsă, până la aprobarea “Regulamentului de funcţionare a activităţii de administrare a parcărilor publice cu plată din Municipiul Reşiţa”. Aici votul s-a împotmolit, din cauză că administraţia publică locală nu s-a înţeles cu societatea Eco Bau-Parc SRL, filială a societăţii Repark, care a primit în administrare parcările reşiţene. Paradoxal, un reprezentant al societăţii Eco Bau-Parc, care a fost prezent la şedinţă, şi căruia i s-a dat cuvântul în plen, a reclamat faptul că proiectul de hotărâre cu modificările nu cuprindea, de fapt nicio modificare. “Noi, din respect pentru reşiţeni, am pro-pus reducerea preţului la abonamente pentru parcare, însă, în proiectul de hotărâre nu este prevăzută nicio reducere”. O altă nemulţumire a societăţii Eco Bau-Parc SRL, de fapt, cea mai importantă, este numărul de parcări pe care le primesc în administrare. Reprezentanţii societăţii afirmă că au identificat un număr mult mai mare de parcări cu plată, decât cel propus de primărie. “Nu înţelegem din ce cauză nu se lucrează corect, în favoarea reşiţenilor, pentru o bună administrare a parcărilor” a spus reprezentantul Eco Bau-Parc.

Primarul Mihai Stepanescu s-a arătat, şi el, stupefiat de faptul că nu se lucrează în favoarea reşiţenilor: “Nu înţeleg cum s-a ajuns la această situaţie. S-a făcut un abuz, însă am luat măsuri şi i-am dat afară pe oamenii din primărie care au negociat acest contract, în mod cu totul neprofesionist. Directorul de la Direcţia de Patrimoniu a fost concediat şi vor mai fi daţi afară şi alţii, dacă se dovedesc vinovaţi”. Primarul a spus că nu înţelege cum de la 460 de locuri de parcare cu plată s-a ajuns la 2200 de locuri. După o reevaluare a situaţiei s-a ajuns la peste 600 de locuri, dar nu poate fi vorba despre mii de locuri, a fost de părere primarul.

Preşedintele de şedinţă, Ioan Crina, a făcut şi el observaţia că în noul proiect de hotărâre sunt trecute tot tarifele vechi şi a cerut explicaţii suplimentare, însă a fost stopat de consilierul local Viorel Blajovan, nemulţumit de faptul că nu s-a mai pomenit o negociere cu o firmă, în plenul Consiliului Local.

Ioan Crina a supus proiectul de hotărâre la vot, dar acesta nu a fost aprobat, întrunind 9 voturi pentru şi 6 abţineri, din numărul total de 15 consilieri prezenţi. Fiind vorba despre o hotărâre cu privire la patrimoniul Consiliului Local, proiectul ar fi avut nevoie de două treimi de voturi din numărul total al consilierilor, adică de 14 voturi “pentru” din 21 de consilieri. Astfel s-a ajuns în situaţia, cel puţin neobişnuită, că un regulament de administrare a parcărilor, care se aplică în oraş, nici în momentul de faţă nu este aprobat de Consiliul Local.

Un moment relativ hazliu al votului a fost acela că Petre Marinescu a ridicat mâna şi la “pentru” şi la “abţineri”. La solicitarea preşedintelui de şedinţă de a se hotărî cum votează, Petru Marinescu a cerut să se reia votul, ca să vadă cum votează ceilalţi consilieri(!). Propunerea a stârnit amuzamentul consilierilor şi al asistenţei, aşa că Petru Marinescu a trebuit să se decidă singuri şi a ales “pentru”. Inutil, deoarece tot au fost prea puţine voturi şi proiectul a fost respins.

Prezentăm câteva din tarifele trecute în proiectul de hotărâre, tarife care se aplică şi în prezent în parcările reşiţene cu plată: 0,80 lei pentru o jumătate de oră; 1,50 lei pentru o oră; 7 lei pentru o zi; 2 lei pentru o oră în parcările cu bariere; 612 lei/an – abonament general; 918 lei/an – abonament la purtător; 1836 lei/an – abonament pentru firme şi instituţii bancare.

După şedinţă, primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, a declarat presei că administraţia locală caută soluţii pentru a rezilia contractul cu Eco Bau-Parc, privind administrarea parcărilor cu plată.

Prin urmare, “serialul”, vrând, nevrând, va continua şi după alegerile locale.

Matei Mircioane

Spread the love


Scrieti un comentariu