Prisma » Ştiinţă » Cel mai avansat radar meteorologic spaţial

Cel mai avansat radar meteorologic spaţial

Radar meteorologic spatial

La fiecare câteva luni, Pământul „este lovit” de erupţii solare, care pot provoca întreruperi de energie, distrugerea dispozitivelor electronice şi creşterea riscurilor de cancer.

Oamenii de ştiinţă se tem că într-o zi ar putea să apară o erupţie solară devastatoare. Realitatea reprezentată de efectele furtunilor solare a determinat alocare de fonduri suplimentare acestui domeniu, iar acum, oamenii de ştiinţă construiesc cel mai avansat radar meteorologic spaţial din lume în Arctica.

Radarul va fi folosit pentru a explora atmosfera superioară şi spaţiul apropiat Pământului, ajutând oamenii de ştiinţă să înţeleagă efectele furtunilor meteorologice din spaţiu asupra tehnologiei, societăţii şi mediului.

Numit EISCAT_3D, va fi cea mai importantă facilitate de acest fel din lume. Sistemul va fi construit de către Asociaţia ştiinţifică EISCAT, cuprinzând în primul rând consilii de cercetare şi institute naţionale din Finlanda, Norvegia, Suedia, Regatul Unit, Japonia şi China, cu membri suplimentari din mai multe ţări.

Anunţul vine la scurt timp după ce guvernul britanic a plasat vremea spaţială în Registrul Naţional al Riscurilor, din cauza potenţialelor daune pe care le poate avea pentru sateliţi, comunicaţii şi reţele electrice.

EISCAT_3D este punctul culminant al unei faze de proiectare şi pregătire întinsă pe durata a 10 ani, susţinută de Uniunea Europeană.