Prisma » Mediu » Sere pentru Luna şi Marte

Sere pentru Luna şi Marte

Satelit sera plante

Un satelit programat pentru lansare în cursul acestui an va efectua experimente legate de creşterea plantelor, atât în gravitaţie lunară cât şi marţiană.

Nava spaţială se numeşte Eu:CROPIS – scurtare pentru Euglena and Combined Regenerative Organic-food Production in Space. Eu:CROPIS este un experiment al Centrului Aerospaţial German (Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt; DLR) dezvoltat cu scopul de a studia producţia de alimente în spaţiu, în sprijinul viitoarelor misiuni spaţiale de lungă durată cu echipaj. Principala sarcină utilă a navei spaţiale o reprezintă două sere, fiecare concepută ca un sistem cu circuit închis, sub presiune, care simulează condiţiile de mediu ale Lunii sau ale lui Marte. Numeroase camere şi senzori instalate la bord vor observa creşterea legumelor (tomate) în spaţiu.

Pentru a reproduce diferitele niveluri de gravitaţie, de pe Marte şi Lună, inginerii de la DLR au dezvoltat şi construiesc un minisatelit de 250 kg, cu un diametru de 1 m şi o lungime de 1.13 m, proiectat să se rotească în jurul axei sale longitudinale în timp ce orbitează în jurul Pământului la o altitudine de aproximativ 600 km. Astfel, se va replica gravitaţia lunară, care reprezintă 16% din gravitaţia de pe Pământului, sau 0.38% – gravitaţia pe Marte – în funcţie de viteza de rotaţie. Prima dintre cele două sere va funcţiona în condiţii lunare pe parcursul primelor şase luni, în timp ce a doua seră va funcţiona într-un mediu marţian pentru următoarele şase luni, echivalentul unui zbor spre Marte. Pe parcursul întregii perioade, cele două sere vor fi montate într-un recipient sub presiune din materiale compozite din fibră de carbon, construite pentru a menţine o presiune internă constantă de 1 bar. De asemenea, va fi măsurată permanent expunerea la radiaţii în interiorul şi în afara satelitului de-a lungul întregii misiuni.

Sere pentru Luna si Marte

În acest timp, seminţele de tomate vor germina şi creşte sub ochiul atent al 16 camere.

Un întreg grup de microorganisme conţinute într-un filtru care permite prelingerea unui lichid în stratul de lavă pe care sunt aşezate plantele va folosi urină sintetică pentru a produce un îngrăşământ nutritiv pentru tomate; alge Euglena, un gen de organism unicelular, vor fi, de asemenea, transporta-te la bord pentru producerea oxigenului necesar dar vor servi şi ca protecţie suplimentară împotriva excesului de amoniac.

Surse de lumină LED vor fi utilizate pentru a oferi ritmul zi/noapte şi alimenta cu energia necesară, în lipsa Soarelui, Euglena şi seminţele de tomate.

Satelitul, care urmează să fie trimis cu o rachetă SpaceX Flacon 9, va fi controlat de către Centrul de operaţiuni spaţiale germane (GSOC), care este operat de DLR în Oberpfaffenhofen, lângă Munchen, în timp ce staţia de la sol din Weilheim, printre altele, se va ocupa de comunicaţii.

“În cele din urmă, simulăm şi testăm sere, care ar putea fi asamblate în interiorul unui habitat lunar sau pe Marte pentru a oferi echipajului o sursă locală de alimente proaspete”, explică biologul Jens Hauslage, şef al părţii ştiinţifice a misiunii, într-o declaraţie de presă. “Sistemul va face acest lucru prin gestionarea conversiei controlate a deşeurilor în îngrăşământ.”

Hauslage subliniază că, într-un habitat lunar, de exemplu, sera ar fi situată în “casa” astronauţilor, într-o atmosferă care o simulează pe cea a Pământului. Urina necesară este unul dintre deşeurile pe care astronauţii îl produc din abundenţă. Aici, plantele ar trebui să se adapteze la condiţiile de gravitaţie redusă – atracţia gravitaţională pe Lună este de aproximativ o şesime din ceea ce este pe Pământ, iar pe Marte este în jur de o treime.

“Noi folosim Eu:CROPIS ca tehnologiei de testare pentru utilizarea spaţială în habitatele de pe alte corpuri cereşti, dar acest sistem de sere ar putea fi instalat la fel de bine într-un cadru terestru”, spune Hauslage.

Spread the love


Scrieti un comentariu