Prisma » Cultură » “Jurnalism simbiotic. Democratizarea informaţiei sau dispariţia mesajului?” un volum lansat de către Daniel Botgros

“Jurnalism simbiotic. Democratizarea informaţiei sau dispariţia mesajului?” un volum lansat de către Daniel Botgros

Jurnalistul Daniel Botgros a lansat de curând volumul „Jurnalism simbiotic. Democratizarea informaţiei sau dispariţia mesajului?”

În prezenţa unui public numeros ce a însumat oameni de cultură, colegi de gazetărie, dar şi prieteni ai autorului, s-au spus păreri despre jurnalismul din trecut şi cel prezent dar şi o reflecţie asupra viitorului.

Evenimentul care a avut loc la Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ din Reşiţa a fost organizat de Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici“, cea care a şi sprijini financiar apariţia volumului.

Apărut la editura Tim din Reşiţa, este cel de-al patrulea volum al lui Daniel Botgros din colecţia jurnalistului reşiţean.

Volumul lansat de Daniel Botgros analizează modul în care s-a transferat gazetăria în noile tipuri de media şi care, conform spuselor managerului instituţiei de cultură, poate constitui punctul de plecare al unei dezbateri mai ample privind deplasarea informaţiei către mediul virtual.

”În general, cartea abordează subiectul jurnalismului aflat la o răscruce, odată cu apariţia noilor metode de informare. De asemenea, se pune problema dacă va mai fi sau nu nevoie de jurnalist”, a spus autorul.

Daniel Botgros coperta carte

La eveniment a participat şi criticul literar Gheorghe Jurma care a precizat că acest volum îşi poate găsi cu uşurinţă locul pe rafturile oricărui român.

„Cartea tratează felul în care tehnologia tot mai răspândită, ce a intrat şi în instituţiile jurnalistice, şi în casele oamenilor, schimbă lucrurile. Ideea de la care a plecat această carte se leagă de vechea jurnalistică, cea tradiţională, care în mare măsură se baza pe corespondenţi”, a explicat acesta.

Pentru a-şi argumenta dorinţa de a scoate de sub tipar acest gen de scriere, jurnalistul Daniel Botgros a mărturisit că: „Am simţit nevoia să fixez într-o carte anumite elemente de jurnalism, mai ales de jurnalism aflat la răscruce, cum suntem noi acum, la răscrucea dintre tradiţional şi modern, pentru că, iată, avem deplasarea informaţiei pe suport digital, care este o provocare şi pentru noi şi pentru cititorii noştri, dar şi pentru telespectatorii şi cei care ne ascultă la radio. Am simţit nevoia să mă aplec asupra acestui subiect, pentru că ne punem cu toţii întrebarea ce se va întâmplă cu jurnalismul până la urmă. Toată lumea este aproape obsedată de direct; televiziunile cu programele lor live ne transmit un mesaj continuu; au început să devină jurnalişti chiar şi simplii cetăţeni, care sunt înarmaţi cu aparate de fotografiat, cu telefoane moderne, cu instrumente de înregistrat şi, la rândul lor, pot trimite, pot transmite imagini, pot contribui la acest fenomen jurnalistic. Cât mai este sau nu nevoie de jurnalist în această ecuaţie, vom putea vedea din această carte”.

Criticul Gheorghe Jurma a mai precizat că acest volum se adresează în primul rând colegilor de breaslă ai autorului, celor care studiază fenomenul media şi efectele pe care tehnologiile, în continuă perfecţionare, le au asupra jurnalismului contemporan.

Elena Franţ

Spread the love


Scrieti un comentariu