Prisma » Politic » Bosnia şi Herţegovina

Bosnia şi Herţegovina

“Bosnia şi Herţegovina (BiH, sau Bosnia) prezintă un risc mic de conflict armat, dar după miliarde de dolari în ajutor străin şi o administraţie internaţională intruzivă, acest stat se îndreaptă lent pe spirala spre dezintegrare”, se spune în cel mai recent raport privind Bosnia al Grupului Internaţional de Criză (ICG). Potrivit documentului, interesele celor trei comunităţi sunt o sursă permanentă de conflict, pe fondul unei constituţii care nu răspunde nevoilor nici unui grup. “Uniunea Europeană impune sarcini pe care BiH nu le poate îndeplini. O revoltă populară la nivel naţional, în care au fost incendiate clădiri guvernamentale şi au fost cerut reforme urgente a avut loc în februarie 2014. Liderii din Bosnia, cu sprijin internaţional, trebuie să înceapă de urgenţă întocmirea unui nou fundament constituţional”.

“Fondul problemei se găseşte în anexa 4 la Acordul de Pace de la Dayton, cunoscută sub numele de Constituţie (şi în mai multe schimbări impuse de instanţele de judecată şi oficialii internaţionali). Aceasta defineşte BiH ca stat cu două entităţi, federal în efect dar nu în mod explicit, dar, de asemenea, ca stat cu trei popoare constituente (bosniaci, croaţi, sârbi), şi totuşi, simultan, al tuturor cetăţenilor. Tensiunile create de schizofrenia constituţională împing BiH spre punctul de rupere. Este nevoie de un nou format: o federaţie normală, definită teritorial, fără un rol special pentru popoarele constituente, dar care să răspundă intereselor celor trei comunităţi şi drepturile tuturor cetăţenilor”, potrivit sursei citate.

Grupul Internaţional de Criză, format în 1995, este o organizaţie non-profit, independentă, non-guvernamentală, angajată în prevenirea şi soluţionarea conflictelor.

Spread the love


Scrieti un comentariu