Prisma » Mediu » Cea mai mare centrală solar-termică din lume

Cea mai mare centrală solar-termică din lume

După trei ani de construcţie, Ivanpah Solar Electric Generating System (ISEGS) este acum operaţională. Instalaţia de 392 MW, finanţată de către NRG, Google şi BrightSource Energy, va genera suficientă electricitate pentru a alimenta 140.000 case, în fiecare an. NRG a anunţat recent că fiecare dintre cele trei unităţi ale centralei furnizează acum energie electrică în reţeaua din California, SUA.

Construcţia Ivanpah a costat 2.2 miliarde de dolari şi se întinde pe mai mult de 1.400 hectare. ISEGS este cea mai mare centrală solară de acest fel, reprezentând aproape 30 la sută din energie solară generată în SUA. Aceasta utilizează 173.500 de oglinzi controlate de computer, care urmează traiectoria soarelui şi reflectă lumina către trei turnuri, fiecare înalte de 114 metri, în vârful cărora se află cazane de apă ca receptoare ale căldurii solare. Cazanele de abur supraîncălzit la temperaturi de până la 550°C pun în mişcare turbine standard, pentru a genera electricitate.

“Inovaţii în tehnologia curată, cum ar fi Ivanpah, sunt critice pentru stabilirea rolului de lider al Americii pe scară largă în tehnologii curate de energie, care vor menţine economia noastră competitivă la nivel mondial în următoarele decenii”, spune preşedintele NRG Solar, Tom Doyle. “Vedem Ivanpah ca o schimbare a peisajului energetic, dovedind că o utilitate solară la scară mare nu este doar posibilă, dar incredibil de benefică atât pentru economie cât şi pentru modul în care producem şi consumăm energie”.

centrala solar termica

Construcţia Ivanpah nu a fost lipsită de controverse. La “scară mare” înseamnă că o mare parte din terenul folosit a fost, anterior, apanajul florei şi faunei autohtone. Mai mult decât atât, există rapoarte privind păsări ucise sau arse de oglinzi, când acestea zburau deasupra centralei.

Comisia pentru Energie din California a declarat că în timp ce Ivanpah va avea impact asupra mediului local, beneficiile sunt mai mari decât dezavantajele.

Centrale solar-termice

Oglinzi mari concentrează lumina soarelui într-o singură linie sau punct. Căldura creată acolo este folosită pentru a genera abur. Aburul fierbinte de înaltă presiune este folosit pentru a alimenta turbine, ce generează electricitate. În zonele extrem de însorite, centralele termoelectrice solare pot garanta productivităţii mari de electricitate.

Spread the love

  1. Ticu Liliana says:

    Felicitari si mult succes ! Sa fie di bun augur !

Scrieti un comentariu