Prisma » Mediu » Apa de la izvoarele publice din Reşiţa este potabilă sau nu?

Apa de la izvoarele publice din Reşiţa este potabilă sau nu?

Multă vreme reşiţenii care folosesc apa de la izvoarele şi fântânile forate în municipiu s-au întrebat şi au întrebat dacă apa de la aceste surse este potabilă. Analizele efectuate de către Direcţia de Sănătate Publică indică faptul ca apa nu este potabilă la unele dintre acestea. Conform buletinului de analize, apa nu corespunde, fie din punct de vedere bacteriologic, fie din punct de vedere fizico-chimic.

Astfel că reşiţenii care consumă apă de la izvoarele sau forajele publice din parcuri, riscă să se îmbolnăvească, avertizează specialiştii. Niciuna dintre sursele de apă care au fost verificate nu se încadrează în parametrii acceptaţi.

În Reşiţa sunt amenajate 18 izvoare naturale. Printre cele cu apă nepotabilă sunt cele de pe străzile Măru, Caen, Victoriei şi Bucegi. De asemenea, nici apa de la forajul din zona Renk nu este potabilă.

În aceste sens, la izvoarele si forajele nepotabile, Primăria Reşiţa a montat plăcuţe de avertisment, dar se pare că oameni certaţi cu bunul simţ sau rău-voitori, rup sau distrug aceste plăcuţe de avertizare, fapt ce provoacă confuzie în rândul reşiţenilor care doresc să folosească această apă dar nu au certitudinea potabilităţii sursei respective. Rezultatele analizelor efectuate de către DSP CS arată că apa are parametri bacteriologici ridicaţi şi conţine fier, nitraţi şi nitriţi, care după consum ar putea produce multiple afecţiuni digestive, după cum susţin medicii.

În urma controalelor efectuate de DSP au fost colectate probe din toate sursele publice de apă. Dintre toate sursele controlate, cu apă potabilă, corespunzătoare din toate punctele de vedere, au fost găsite: izvoarele publice de pe Aleea Albăstrelelor, străzile Făgăraşului şi Mărului şi cele trei surse de apă de pe strada Butovăţ. Fântânile de pe Calea Timişoarei şi forajele din Parcul Siderurgistului şi Parcul Tricolorului, precum şi cel de pe B-dul Muncii.

După ce au demontat robinetele izvoarelor pentru ca apa să nu îngheţe pe ţeavă în timpul iernii, autorităţile locale spun că vor face un nou set de analize, în primăvară, pentru a vedea starea apei. Conform Legii 458/2002 privind calitatea apei potabile, cu modificările şi completările ulterioare, ‚‚Starea de apă potabilă sau nepotabilă, constatată în baza analizelor efectuate de un laborator abilitat, va fi consemnată pe o plăcuţă aplicată la vedere, pe sau în vecinătatea sursei de apă”, se arată într-un comunicat de presă.

Conducerea primăriei spune că, după aflarea analizelor,de fiecare dată au fost amplasate plăcuţe de înştiinţare la toate izvoarele şi fântânile publice de pe raza municipiului Reşiţa de către Serviciul Public „Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local, Serviciul de Iluminat public şi Deszăpezire“. Din păcate, aceste plăcuţe sunt vandalizate şi, de cele mai multe ori, dispar la scurt timp după montare.

În proiectul bugetului pe anul 2014 a fost cuprinsă suma necesară efectuării de analize periodice, următoarele probe urmând a fi prelevate la sfârşitul lunii martie.

Elena Franţ

Spread the love


Scrieti un comentariu