Prisma » Naţional » Pe scurt, 19 iunie 2013

Pe scurt, 19 iunie 2013

  • Vineri, 14 iunie, la Măgurele au început lucrările pentru construirea celui mai puternic centru de cercetare a laserului din lume, Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI – NP)
  • Preţurile de consum s-au majorat cu 0,2% în luna mai iar rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a urcat la 5,32%, de la 5,29% la nivelul lunii aprilie, arată INS
  • În România sunt în prezent 5,4 milioane de pensionari. Numărul este în scădere faţă de primul trimestru al anului trecut, cu aproximativ 98.000 de persoane (1,7%), arată INS
  • Mai mult de jumătate din populaţia României este conectată, în momentul de faţă, la infrastructura de apă şi canal, iar ţinta până în 2018 este de 80%, potrivit ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice.
  • Pensiile militarilor care au fost diminuate prin Ordonanţa 1/2011 revin la cuantumul calculat pt. decembrie 2010 începând cu 1 octombrie, a decis plenul Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz, prin adoptarea propunerii legislative privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
  • Noii judecători ai Curţii Constituţionale – Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu – şi-au preluat mandatul. Cei trei îi înlocuiesc pe Axinte Gaspar, Ion Predescu şi Aspazia Cojo-caru, cărora le-a expirat oficial mandatul. Mandatul magistraţilor Curţii Constituţionale este de nouă ani şi nu poate fi reînnoit. O treime dintre aceştia modifică la trei ani componenţa Curţii.
  • Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a declanşat procedura unui nou referendum care cuprinde două întrebări – dacă românii doresc Parla-ment unicameral şi un Legislativ cu 300 de membri, precizând că va emite respectivul decret şi în funcţie de ce se va întâmpla cu legea referendumului care a fost contestată la CCR, iar judecătorii constituţionali urmează să se pronunţe în acest caz pe 26 iunie.
  • Producătorii de lapte şi de carne de vită din zonele defavorizate pot depune, în perioada 10 iunie – 15 iulie 2013, cererile pentru obţinerea sprijinului financiar acordat din fonduri europene, a anunţat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
  • Restricţiile de comercializare a porcilor vii şi a cărnii de porc pe piaţa Uniunii Europene impuse României de către Comisia Europeană ar putea fi ridicate începând cu anul 2014.
  • România beneficiază de o perioadă de tranziţie pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud până la 31 decembrie 2013, iar începând cu 1 ianuarie 2014 este interzisă livrarea către centrele de colectare sau către unităţile de procesare, precum şi comercializarea laptelui crud care nu respectă cerinţele legislaţiei Uniunii Europene, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Spread the love


Scrieti un comentariu