Prisma » Civica » Care grindină, care secetă?

Care grindină, care secetă?

De ceva vreme, unul şi altul vin şi se plâng de urmările grindinei, a ploilor şi a secetei ce va urma să vină. Agricultura e la pământ, răcnesc responsabilii cocoţaţi politic pe catifelatele scaune ministeriale! Numai că, agricultura indigenă este de multă vreme sclava importurilor din Turcia, Egipt şi alte ţări care ne blagoslovesc cu legume, cereale şi fructe. Este clar până şi pentru ultimul cetăţean al României că nu ne mai hrănim cu produse indigene. Totul vine din import. Şi-atunci, pentru ce toată melodrama asta cu periclitarea culturilor? Dă bine la popor? Este o scuză pentru viitoare creşteri de preţuri? Chiar ne cred atât de tâmpiţi stimabilii de prin Guvern, încât să înghiţim a nu ştiu câta gogoaşă? Domnilor, este grindină, vine secetă, fenomene care au mai fost şi în ciuda cărora, portul din Constanţa era asaltat de producţiile din ţară. Este adevărat că nu erau permise comisioanele unui Triţă Făniţă şi a altora de teapa lor. Ai dracului comuniştii ăştia! Cum ştiau ei să ţină în frâu poftele nepoftite ale unui becali sau voiculescu sau mai ştiu eu care ţepari ai epocii postdecembriste!

Trist este, cred eu, că nemernicii instalaţi la butoanele patriei au reuşit să instaureze starea de anormalitate ca o normalitate. Să mă explic. Este normal să dai 20 la sută şpagă din valoarea unei lucrări ce o perfectezi cu statul, pentru a avea de lucru. Vin aici cu un argument oficial, şi anume, auditul cerut pentru lucrările din piaţa Reşiţa Sud. Sumele ce nu se regăsesc în lucrări sunt exact 20 la sută. Pe de altă parte, un medic, nu ştiu dacă o fi şi doctor, este prins în flagrant că cere mită. Este arestat, pentru puţină vreme, pentru ca mai apoi să i se permită, prin decizie judecătorească, să practice din nou. Asistăm la fapte ale unor indivizi care comit crime, comit evaziune fiscală de milioane de euro. Vedem oameni politici care se hrănesc din seva interlopilor, indivizi care se prelevă de amiciţia cu înalţi demnitari pentru a-şi duce la bun sfârşit faptele penale. Asistăm sideraţi la un popor ce imploră iertarea unui năstase sau becali. Te cruceşti, nu alta! Unde este bunul simţ al poporului român, unde este spiritul unui Ţepeş, dreptate, fraternitate, cuvinte duse în pustele unor siberii născute de tătucii celor ce au pus mâna pe butoanele schizofrenicei democraţii româneşti postdecembriste?

Să revin la grindină şi la secetă. Chiar nu mai era nevoie de invocarea unor alibiuri pentru ceea ce toţi românii trăiesc de peste 20 de ani. Creşteţi preţurile, dar marş din ţară.

Dan Popoviciu

Spread the love


Scrieti un comentariu