Prisma » Mediu » Timbrul de mediu

Timbrul de mediu

Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind timbrul de mediu. Termenul de intrare în vigoare este 15 martie. Până atunci, vor fi adoptate de către guvern, prin hotărâre, normele metodologice pentru aplicarea acestei ordonanţe de urgenţă.

Timbrul de mediu se aplică pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3 şi N1, N2, N3, cu următoarea precizare: pentru categoria de autoturisme cu normă de poluare Euro 5, Euro 4 şi Euro 3 – formula de calcul este cea care ia în proporţie de 100% emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse în normele de poluare non-Euro, Euro 1 şi Euro 2 – se aplică actuala formulă prevăzută prin Legea nr. 9/2012.

Sunt exceptate de la plata timbrului de mediu autovehiculele aparţinând misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, autoturismele aparţinând persoanelor cu dizabilităţi, autovehiculele forţelor armate, forţelor de securitate ale statului, de poliţie, jandarmerie, poliţie de frontieră, pompieri şi ambulanţe, autovehiculele istorice, autovehiculele hibride şi electrice, autovehiculele intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului şi acordate cu titlu gratuit, autovehiculele destinate competiţiilor sportive, dobândite prin moştenire, în cazul în care acesta a intervenit în intervalul de doi ani de la data deschiderii succesiunii.

Persoanele care au dat statul român în judecată pentru restituirea taxei încasate ilegal şi cărora li s-a restituit contravaloarea taxei, precum şi cei care au înmatriculat autoturismele fără achitarea taxei vor plăti noul timbru la prima vânzare a maşinii. Pentru maşinile revândute în afara României, statul va returna o taxă reziduală, calculată în funcţie de perioada de utilizare.

Cât priveşte felul în care ordonanţa privind timbrul de mediu va afecta alte programe, precum “Rabla” sau “Casa Verde”, în contextul în care sunt mulţi români cărora trebuie să li se restituie taxa încasată ilegal, ministrul Rovana Plumb a menţionat că se caută soluţii din acest punct de vedere.

Spread the love


Scrieti un comentariu