Prisma » Economic » Combinatul de la Oţelu Roşu, vândut pentru 3 euro

Combinatul de la Oţelu Roşu, vândut pentru 3 euro

Actualizare 20.02.2013: Rise Project a publicat detalii despre circuitul financiar al afacerii.

Deşi a fost o zi plină de evenimente, cel mai mare impact la nivelul situaţiei sociale şi economice a judeţului Caraş-Severin este vânzarea întreprinderii Ductil Steel Oţelul Roşu. Intenţiile grupului rus Mechel privind vânzarea activelor din România au fost făcute publice încă din anul, surprinzător însă este preţul la care s-a derulat tranzacţia şi nu în ultimul rând identitatea cumpărătorului. Sau, mai corect spus, lipsa de identitate a acestuia.

Preţul cerut iniţial de către Mechel pentru cele patru combinate metalurgice a fost de 150 de milioane de euro, defalcate astfel:


  • Câmpia Turzii – 33 mil. € 22%
  • Mechel Târgovişte – 46 mil. € 31%
  • Ductil Steel 39 mil. €, 26%
  • Laminorul Brăila 32 mil. €, 21%

Cum însă cumpărătorii nu s-au înghesuit, lucru de înţeles într-o perioadă în care economia pare a fi intrat într-o lungă perioadă de contractare, cele patru combinate metalurgice au fost vândute astăzi la un preţ de 230 de lei, respectiv echivalentul a 52,46 euro la cursul oficial al BNR.

Dacă ar fi să păstrăm proporţiile de mai sus, valoarea Ductil Steel ar fi de 13,52 euro. Dar grupul Ductil Steel este la rândul său compus din Ductil Steel Buzău şi Ductil Steel Oţelul Roşu, cel din urmă reprezentând aproximativ un sfert din total. Deci cota parte din preţ pentru Ductil Steel Oţelul Roşu ar fi 3,38 euro, respectiv 14,95 lei. La aceasta se adaugă şi preluarea datoriilor grupului, ele ridicându-se la multe milioane de euro. Asta doar de dragul matematicii, dacă ar fi să păstrăm proporţiile, întrucât nu preţul este factorul cel mai important în această ecuaţie, ci viitorul întreprinderii.

Iar viitorul nu pare nici el prea încurajator. Cumpărătorul, Invest Nikarom SRL, nu este de natură a inspira prea mult optimism. Având un capital social de 100.000 lei, firma deţinută de două persoane cu cetăţenie rusă nu are nici o tangenţă cu industria metalurgică, domeniul său de activitate fiind comerţul cu maşini şi echipamente.

Este destul de evident că noul proprietar al combinatului de la Oţelu Roşu nu va investi în acest domeniu de activitate. Cel mai probabil va căuta noi cumpărători, iar în cazul în care nu-i va găsi, n-ar fi exclus ca singura variantă de valorificare a bunurilor să fie cea cu care suntem deja obişnuiţi, tăierea la fier vechi şi valorificarea terenului.

Indiferent care va fi deznodământul final, sunt mari şansele ca el să fie aflat încă anul acesta. Timpul avut la dispoziţie pentru a se hotărî soarta combinatului este limitat deoarece costurile de conservare a echipamentelor nu sunt deloc reduse, iar acestea se adaugă datoriilor deja existente. Chiar zilele acestea se pune problema debranşării combinatului de la reţeaua de electricitate, din cauza restanţelor de ordinul câtorva milioane de lei.

Ştirea este în curs de actualizare, pentru a afla ultimele evoluţii vizitaţi adevărul.ro

MBA

Spread the love


Scrieti un comentariu