Prisma » Ştiinţă » C-Explorer 5, prima limuzină submarină din lume

C-Explorer 5, prima limuzină submarină din lume

Prezentată la Expoziţia de Yachturi de la Monaco din 22 septembrie, această bijuterie tehnologică realizată de compania olandeză U-Boat Worx, botezată C-Explorer 5 (sau CE5 pe scurt), este un submarin unic până acum, numit de către realizatorii săi ca fiind “prima limuzină submarină din lume”.

Construcţia a durat doi ani, mult pentru un submarin personal dar rezultatele sunt pe măsură.

CE5 este proiectat pentru a trimite patru pasageri şi un pilot la adâncimi de până la 300 de metri. Submersibilul dispune de o cocă acrilică armată cu oţel, presurizată, transparentă, oferind câmp vizual de 360 de grade pentru toate atracţiile subacvatice.

Viteza maximă pe care o poate atinge este de 3 noduri (1.5 m/s). Alimentată de o baterie de mare capacitate litiu-ion, care îi permite să menţină autonomia operaţională timp de opt ore (cu o opţiune de upgradare la 16), CE5 poate susţine, de asemenea, viaţa 96 de ore în caz de urgenţă. Propulsoarele de 2 kilowaţi asigură deplasarea pe orizontală şi verticală iar cumpărătorii au, de asemenea, opţiunea de a cumpăra două propulsoare suplimentare de 1.2 kilowaţi. Greutatea utilă pe care o poate transporta în apă sărată este de 500 kilograme.

Aer condiţionat şi un sistem de sunet controlat pentru iPod sunt între dotările standard, dar se pot comanda un braţ manipulator extern care permite să fie colectate lucruri din apropiere, sonar imagistic, lumini LED, o cameră video HD, şi chiar un vehicul operat de la distanţă care permite explorarea zonelor la care CE5 nu poate ajunge. Preţul începe de la 2.4 milioane dolari.

Dezvoltatorii spun de asemenea, că nava poate fi utilizată pentru cercetare marină. “Mai mult decât atât submarinul pot fi folosit într-un cadru operaţional larg, de obicei limitat de capacităţile navei de sprijin”, potrivit acestora.

U-Boat Worx are o serie de submersibile, din care C-Explorer 5 este cel mai mare şi cel mai luxos. Există, de asemenea, C-Explorer 2 pentru doi oameni şi C-Explorer 3, care poate transporta trei pasageri.

Spread the love


Scrieti un comentariu