Prisma » Internaţional » Pe scurt, 3 octombrie 2012

Pe scurt, 3 octombrie 2012

  • Rata şomajului în zona euro a fost de 11.4% în luna august, stabilă faţă de luna iulie, dar mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când şomajul a fost de 10.2%
  • Noul virus respirator, care a provocat până în prezent moartea unei peroane, nu se poate transmite cu uşurinţă de la om la om, a anunţat într-un comunicat OMS
  • Guvernul francez a prezentat un pachet de reforme menite să sporească accesul la avort, incluzând rambursarea 100% din costurile medicale de către sistemul de asigurări sociale de stat, situate între 200 şi 450 de euro
  • Obama şi Romney au participat în 3 octombrie la prima dintre cele trei dezbateri, în Denver, Colorado. Aceasta s-a concentrat asupra economiei şi altor probleme interne
  • Cabinetul Irakului a cerut abrogarea tratatelor care permit prezenţa forţelor străine în Irak, vizând, în special, încetarea prezenţei militare a Turciei în partea de nord
  • Serghei Stanişev a fost ales preşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni (PES) în cadrul congresului PES de la Bruxelles, cu 91.3% voturi pentru, 2,4% împotrivă şi 6,3% abţineri
  • Recesiunea din Grecia se extinde într-un al şaselea an în 2013, atunci când economia se va contracta cu 3.8 la sută, potrivit previziunilor din proiectul de buget înaintat în aceste zile parlamentului.
  • Fostul ministru german de finanţe Peer Steinbrück, desemnat candidat al Partidului Social Democrat (SPD) german la funcţia de cancelar, a lansat un apel la unitatea partidului pentru a o înfrânge pe Angela Merkel la alegerile parlamentare din 2013.
  • Parlamentul de la Chişinău a ratificat, cu unanimitate de voturi, Acordul privind zona de comerţ liber între statele membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI), semnat în octombrie 2011 la Sankt Petersburg. Republica Moldova negociază în prezent şi semnarea unui Acord de comerţ liber cu Uniunea Europeană, iar autorităţile susţin că cele două acorduri sunt compatibile.
  • Potrivit rezultatelor parţiale ale alegerilor parlamentare din Georgia, coaliţia de opoziţie “Visul georgian” a miliardarului Ivanişvili devansează Mişcarea Naţională Unificată a lui Saakaşvili, aflată la putere.
    Preşedintele Mihail Saakaşvili, care a recunoscut înfrângerea partidul său, a spus că opoziţia are acum dreptul de a forma un guvern.
    Orice semne de instabilitate în ţara din Caucaz de 4.5 milioane locuitori ar îngrijora Vestul, din cauza rolului său în aprovizionarea cu energie din zona Mării Caspice către Europa şi amplasarea ca pivot între Rusia, Iran, Turcia şi Asia Centrală.
    Ivanishvili are o avere estimată de revista Forbes la 6.4 miliarde dolari sau aproape jumătate din dimensiunea economiei Georgiei (14.4 miliarde).
  • 34 de state din Orientul Mijlociu şi America Latină au participat în 1-2 octombrie la summitul ASPA desfăşurat în Lima, Peru. Primul Summit-ul al Americii de Sud şi Ţările arabe, sau ASPA, a avut loc în 2005 în Brazilia iar cel mai recent a fost la Doha în martie 2009. Forum care a luat naştere la iniţiativa fostului preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, reuneşte 22 de ţări arabe şi 12 Naţiuni Sud-Americane, şi lucrează în coordonare cu Liga Statelor Arabe şi Uniunea Naţiunilor Sud-Americane, sau UNASUR.
  • Press Emblem Campaign (PEC), un ONG independent cu sediul la Geneva, lansat de jurnalişti, îşi exprimă îngrijorarea sa extremă faţă de numărul jurnaliştilor ucişi în ultimele 9 luni, 110 în 25 de ţări, ceea ce reprezintă o creştere de 36 la sută comparativ cu anul precedent. Această cifră este cea mai mare înregistrată vreodată de către PEC, de la începerea monitorizării numărului de jurnalişti ucişi anual.
Spread the love


Scrieti un comentariu