Prisma » Ştiinţă » SeaOrbiter va pluti în 2013

SeaOrbiter va pluti în 2013

Ceea ce părea odată science-fiction este pe cale să devină realitate. Construcţia navei pentru explorare marină SeaOrbiter va începe în octombrie, cu finalizarea posibil în 2013. Ea va servi ca un laborator ştiinţific unde oamenii de ştiinţă vor explora locurile care acoperă două treimi din planeta noastră şi conţin 80% din viaţa de pe Pământ – oceanele.

Arată mai mult ca Starship Enterprise scufundată în mare, dar acest vas vertical ar putea fi viitorul exploatării oceanului. Denumită SeaOrbiter, structura de 51 m (21 de metri în aer şi 30 sub nivelul mării) este gândită a fi prima navă verticală din lume care să permită omului o perspectivă revoluţionară a vieţii din adâncuri. Ea este complet independentă energetic, cu puterea ambarcaţiunii provenind din energie solară, eoliană şi puterea valurilor. Deşi este proiectată pentru a fi purtată de curenţii oceanici, există zvonuri că EADS, conglomeratul european pentru sisteme de apărare şi spaţiale, ar lucra la o formulă de biocombustibil care va servi ca sursă de energie alternativă când natura se va arăta mai puţin prietenoasă.

Costul estimat al proiectului este de 52.7 milioane dolari SUA. Până acum a atras sprijinul fostului administrator NASA, Dan Goldin şi Agenţiei Spaţiale Europene, precum şi al altor organizaţii industriale care intenţionează să contribuie la dezvoltarea sistemelor navei.

SeaOrbiter speră să pună în aplicare un nou standard de comunicare ştiinţifică care permite cercetătorilor să urmărească şi să monitorizeze viaţa marină, în timp real. În acest sens, o echipă de 18 oameni de ştiinţă vor trăi la bordul navei.

Deasupra punţii este proiectată o terasă de observare în aer liber, care permite ocupanţilor să documenteze viaţa păsărilor migratoare, precum şi să se bucure de aer proaspăt. Secţiunile scufundate vor avea hublouri mari şi ferestre panoramice, un adevărat observator subacvatic. Nava va fi dotată cu echipamente observaţionale şi sonice pentru studii oceanografice care vor fi legate la sateliţi pentru monitorizarea în timp real a oceanului şi vietăţilor sale.

Inventator ei, Jacques Rougerie, vrea ca nava să fie o staţie spaţială pentru mare, care să ofere oamenilor de ştiinţă accesul în lumea submarină mai puţin cunoscută. “În prezent, ei [oceanografii] se pot scufunda doar pentru perioade scurte de timp pentru ca apoi să fie aduşi înapoi la suprafaţă. Este ca şi cum te-ai duce să explorezi jungla amazoniană iar elicopterul ar trebui să te ia înapoi după numai o oră.” a spus Rougerie. “SeaOrbiter va oferi o prezenţă mobilă permanentă, o fereastră spre ceea ce se află sub suprafaţa mării.”

Ideea originală şi proiectul navei creat de Jacques Rougerie merge înapoi la Jules Verne pe de o parte, şi este în coerenţă cu expertiza franceză în acest tip de activitate, pe de altă parte. Acesta urmează linia Batiscafului, primul vehicul de observaţie submarin în apele de mare adâncime, aventura Cousteau şi tehnologiile sale dezvoltate, experienţa grupurilor de navigatori solitari sau echipelor care traversează mările în căutare unei mai bune înţelegeri a realităţii lor.

Spread the love


Scrieti un comentariu