Arhiva pentru categoria ‘Economic’:

O nouă iniţiativă de consolidare a capacităţilor adresată furnizorilor de microcredite şi de finanţare socială

Fondul european de investiţii (FEI) şi Comisia Europeană anunţă o nouă iniţiativă menită să ajute furnizorii de microcredite şi de finanţare pentru întreprinderile sociale să îşi dezvolte întreprinderile în cadrul Programului UE pentru ocuparea forţei de muncă şi inovare socială (EaSI).

Noua „componentă investiţională din cadrul EaSI dedicată consolidării capacităţilor” va consolida capacitatea anumitor intermediari financiari în domeniul microfinanţării şi în cel al finanţării întreprinderilor sociale. Continuare…

O agendă europeană pentru economia colaborativă

Comisia Europeană a prezentat orientări menite să sprijine consumatorii, întreprinderile şi autorităţile publice să se implice cu încredere în economia colaborativă.

Aceste noi modele de afaceri pot avea o contribuţie importantă la ocuparea forţei de muncă şi la creşterea economică din Uniunea Europeană, dacă sunt încurajate şi dezvoltate în mod responsabil.

Continuare…

Economia circulară: importanţa refolosirii produselor şi materialelor

Fiecare european consumă în medie 17 tone de materii prime şi produce cinci tone de deşeuri pe an. Cifre alarmante, dacă ne gândim că resursele sunt limitate, dar ar putea exista o soluţie. Multe produse şi materiale pot fi refolosite sau reciclate, reducând deşeurile. Parlamentul a votat recent, în plen, un raport care cere obiective obligatorii pentru creşterea eficienţei resurselor în UE cu 30% până în 2030 – prin comparaţie cu anul trecut.

Continuare…

Dezvoltarea economiei circulare

Comisia Europeană a lansat o consultare publică pentru a colecta opinii cu privire la principalele opţiuni de politică pentru dezvoltarea unei noi abordări ambiţioase referitoare la economia circulară. Opiniile părţilor interesate vor contribui la elaborarea noului plan de acţiune, care urmează să fie prezentat până la sfârşitul anului 2015.

Continuare…

Strategia privind piaţa unică digitală: Comisia Europeană convine asupra domeniilor de acţiune

Tehnologia digitală este parte a vieţii cotidiene. De la urmarea de cursuri online la vizionarea de filme, de la a cumpăra sau a vinde online la a intra în legătură cu prietenii sau cu medicul dumneavoastră, internetul este o sursă nepreţuită de oportunităţi digitale. Însă, în fiecare zi, cetăţenii şi întreprinderile din UE se confruntă cu numeroase obstacole: de la geoblocare sau ineficienţă în livrarea transfrontalieră a coletelor la imposibilitatea conectării la o serie de servicii disponibile online. De prea multe ori, serviciile digitale se limitează la frontierele naţionale. Pentru Comisia Europeană, înlăturarea acestor obstacole şi crearea unei pieţe unice digitale constituie o prioritate: „digitalizarea” libertăţilor pieţei unice a UE şi stimularea creşterii economice şi a creării de locuri de muncă pe continentul nostru. Colegiul comisarilor a avut recent o primă discuţie pe tema strategiei privind piaţa unică digitală, care este prevăzută să fie prezentată în luna mai, şi a stabilit principalele domenii asupra cărora Comisia îşi va concentra activitatea astfel încât să aducă schimbări reale atât pentru consumatori, cât şi pentru întreprinderi.

Continuare…

O nouă bancnotă de 10 euro, din seria “Europa”

O nouă bancnotă de 10 euro, din seria “Europa”, care beneficiază de caracteristici de securitate îmbunătăţite, a intrat marţi, 23 septembrie, în circulaţie, alături de vechea bancnotă, care va fi acceptată în continuare, a informat Banca Central Europeană (BCE).

Continuare…

Micii furnizori de alimente ar trebui protejaţi

UE face apel la acţiune pentru a proteja întreprinderile mici din sectorul alimentar de practicile neloiale utilizate de unii dintre producătorii mai mari şi de supermarketuri.

În relaţiile de afaceri, întreprinderile mari au mai multă putere de negociere – un avantaj pe care îl valorifică în mod legitim.

Cu toate acestea, pe măsură ce puterea din industria alimentară s-a concentrat, acest dezechilibru a făcut ca întreprinderile mici să fie supuse uneori unor practici comerciale neloiale.

Continuare…

Protecţia împotriva furtului de informaţii de afaceri confidenţiale

Comisia Europeană a propus o serie de norme noi privind protecţia know-how-ului şi a informaţiilor de afaceri nedivulgate (secrete comerciale) împotriva dobândirii, utilizării şi divulgării ilegale a acestora.

Propunerea de directivă introduce o definiţie comună a secretelor comerciale, precum şi o serie de mijloace prin care cei care sunt victime ale însuşirii abuzive a secretelor comerciale pot obţine despăgubiri. Aceasta va ajuta instanţele naţionale să trateze cazurile de însuşire abuzivă a informaţiilor de afaceri confidenţiale, să scoată de pe piaţă produsele care încalcă secretul comercial şi va permite victimelor să obţină despăgubiri în cazul acţiunilor ilegale.

Continuare…

Importanţa agriculturii în viaţa noastră de zi cu zi

UE a lansat o nouă campanie pentru a creşte gradul de sensibilizare cu privire la importanţa agriculturii în viaţa noastră de zi cu zi.

În UE, peste 12 milioane de agricultori lucrează cu normă întreagă, iar alte 36 de milioane de locuri de muncă depind direct de agricultură. Cu toate acestea, studiile arată că populaţia din zonele urbane se consideră din ce în ce mai deconectată de la viaţa rurală şi agricolă. Pentru a contracara această tendinţă, Uniunea Europeană a lansat campania „Taking care of our roots” (Grijă pentru rădăcinile noastre) pentru a sublinia importanţa agriculturii şi pentru a arăta în ce măsură este sprijinită de politicile UE.

Continuare…

Previziunile economice pentru UE: redresare treptată, riscuri externe

Economia europeană a reînceput să crească în al doilea trimestru al acestui an. În ultimele luni, au existat semne încurajatoare că redresarea economică va continua.

Se estimează că în UE, în a doua jumătate a anului 2013, creşterea va fi de 0,5 % comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2012. De asemenea, se preconizează că PIB-ul va rămâne neschimbat în UE şi va scădea cu 0,4 % în zona euro în 2013. În viitor însă, creşterea se va accelera treptat, ajungând până la 1,4 % în UE şi la 1,1 % în zona euro, în 2014 (1,9 % şi 1,7 % în 2015).

Continuare…