Arhiva pentru categoria ‘Executiv’:

S-a adoptat “Sistemul de informaţii Schengen” consolidat

Consiliul a adoptat propunerea Comisiei de consolidare a Sistemului de informaţii Schengen (SIS), cel mai utilizat sistem de schimb de informaţii din Europa în materie de migraţie, securitate şi gestionare a frontierelor.

O prioritate politică pentru 2018-2019 şi un element esenţial pentru viitoarea interoperabilitate a sistemelor de informaţii ale UE, SIS consolidat îi va ajuta pe poliţiştii de frontieră şi pe agenţii de poliţie să îi identifice pe infractorii şi pe teroriştii care reprezintă un pericol.

SIS consolidat va include şi următoarele îmbunătăţiri:

Continuare…

Consolidarea Agenţiei eu-LISA

Consiliul a adoptat propunerea Comisiei privind consolidarea eu-LISA, agenţia UE responsabilă cu gestionarea operaţională a sistemelor de informaţii la scară largă în spaţiul de libertate, securitate şi justiţie.

Agenţia eu-LISA consolidată, care constituie o prioritate politică pentru perioada 2018-2019, va spori interoperabilitatea sistemelor de informaţii ale UE în materie de migraţie, securitate şi gestionare a frontierelor şi va contribui la eliminarea unor lacune importante în materie de securitate.

Continuare…

Noile norme adoptate de UE asigură o mai bună protecţie a celor 120 de milioane de turişti din vara aceasta

Începând de duminică, 1 iulie, călătorii care rezervă pachete de vacanţă vor avea drepturi mai puternice în calitate de consumatori.

Normele nu vor reglementa numai pachetele de vacanţă tradiţionale, ci vor proteja şi consumatorii care rezervă alte forme de servicii de călătorie combinate, inclusiv pachete personalizate, în cazul cărora călătorul alege diferite elemente de la un singur punct de vânzare online sau offline. Noile norme vor introduce, de asemenea, protecţia serviciilor de călătorie asociate. În această formulă, călătorul cumpără servicii de călătorie de la un punct de vânzare, însă prin procese de rezervare separate, sau, după ce a rezervat un serviciu de călătorie pe un site web, este invitat să rezerve alt serviciu pe un alt site web.

Continuare…

Iniţiativa cetăţenească europeană

Comisia Europeană a adoptat cel de al doilea Raport referitor la aplicarea Regulamentului privind iniţiativa cetăţenească europeană (ICE).

Se estimează că din 2012, de când este în vigoare acest nou instrument, 9 milioane de europeni din toate cele 28 de state membre au sprijinit o iniţiativă cetăţenească europeană. Patru iniţiative reuşite au colectat până în prezent peste 1 milion de semnături fiecare, iar Comisia s-a angajat să întreprindă acţiuni subsecvente cu privire la 3 dintre acestea.

Continuare…

Negociatorii UE au căzut de acord să pună capăt geoblocării nejustificate

Parlamentul European, Consiliul şi Comisia şi-au onorat angajamentele asumate în cadrul reuniunii la nivel înalt pe teme digitale care a avut loc în luna septembrie la Tallinn, punând capăt geoblocării nejustificate, unul dintre dosarele prioritare ale UE pentru 2017.

Parlamentul European, Consiliul şi Comisia au ajuns la un acord politic de a pune capăt geoblocării nejustificate pentru consumatorii care doresc să achiziţioneze produse sau servicii online în interiorul UE. Continuare…

Produsele de consum, mai durabile şi mai uşor de reparat

Comisia Europeană, statele membre şi producătorii ar trebui să ia măsuri pentru a se asigura că pe piaţă există produse de bună calitate care pot fi reparate şi actualizate.

Parlamentul vrea să promoveze o durata de viaţă mai lungă pentru produse, mai ales prin combaterea învechirii programate pentru bunurile tangibile şi software.

Printre recomandări sunt incluse:

Continuare…

Reglementări de consolidare a verificărilor la frontierele externe

La 7 martie 2017, Consiliul a adoptat un regulament de modificare a Codului frontierelor Schengen pentru a consolida verificările prin consultarea bazelor de date relevante la frontierele externe.

Modificarea obligă statele membre să efectueze verificări sistematice prin consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulaţie în temeiul dreptului UE (şi anume cetăţenii UE şi membrii familiilor lor care nu sunt cetăţeni ai UE) la trecerea frontierelor externe. Bazele de date în care se vor efectua verificări includ Sistemul de informaţii Schengen (SIS) şi baza de date a Interpolului privind documentele de călătorie furate şi pierdute (SLTD). Continuare…

Reimpunerea vizelor: Deputaţii susţin măsurile pentru situaţii de urgenţă

Cerinţele de viză pentru cetăţenii din statele din afara UE vor putea fi reintroduse mai repede atunci când statele UE se confruntă cu migraţie ilegală sau riscuri de securitate, conform noilor reguli aprobate de Parlamentul European.

Propunerea sa de rezoluţie a fost adoptată cu 485 de voturi la 132 şi 21 de abţineri.

Conform noilor reguli, acordurile privind suspendarea vizelor pentru ţări terţe pot fi suspendate, caz în care cetăţenii respectivi vor avea nevoie din nou de vize pentru a intra în UE, în unul sau mai multe din următoarele cazuri:

Continuare…

Supravegherea democraţiei, statului de drept, drepturilor fundamentale în UE

Comisia Europeană ar trebui să creeze un mecanism UE obligatoriu de monitorizare şi raportare anuală a situaţiei democraţiei, statutului de drept şi drepturilor fundamentale în statele membre, eliminând abordarea actuală care se concentrează doar pe rezolvarea crizelor, spun deputaţii într-o rezoluţie adoptată în 25 octombrie. Acest mecanism ar trebui să includă standarde obiective şi să stabilească o abordare graduală pentru remedierea încălcărilor, mai spun ei.

Continuare…

Reducerea birocraţiei privind documentele oficiale ale cetăţenilor

Parlamentul European a adoptat regulamentul propus de Comisie privind reducerea cheltuielilor şi a formalităţilor pentru cetăţenii care trebuie să prezinte un document oficial într-o altă ţară din UE.

În prezent, cetăţenii care se mută sau locuiesc în altă ţară din UE trebuie să obţină o ştampilă pentru a demonstra că documentele lor oficiale (cum ar fi, certificate de naştere, căsătorie sau deces) sunt autentice. În temeiul noului regulament, această ştampilă şi procedurile birocratice legate de obţinerea sa nu vor mai fi necesare atunci când se prezintă autorităţilor dintr-o ţară a UE documente oficiale emise într-un alt stat membru.

Continuare…