Arhiva pentru categoria ‘Mediu’:

Şeiful de seminţe şi arhiva ADN a vieţuitoarelor de pe pământ

Svalbard Global Seed Vault, la 10 ani

Situată mult spre nord, în permafrost, la 1300 de kilometri dincolo de Cercul Arctic, se găseşte cea mai mare facilitate pentru depozitarea sigură a seminţelor din lume, deschisă de guvernul norvegian în februarie 2008. Din toate colţurile lumii, lăzile de seminţe sunt trimise aici pentru depozitare pe termen lung, în seifuri de piatră rece şi uscată.

Continuare…

Elveţienii doresc să salveze un gheţar de încălzirea globală

Încălzirea globală, fază în care se găseşte Pământul în prezent potrivit unei largi majorităţi a comunităţii ştiinţifice, îi va afecta pe toţi de pe Pământ, şi va cauza, probabil, schimbări dezastroase ale mediului şi deplasări umane, toate la costuri economice uriaşe. Aceste efecte economice pot fi uneori prevenite prin alocare de fonduri pentru a combate efectele schimbărilor climatice.

Continuare…

Transformarea emisiilor de CO2 în piatră

Oamenii de ştiinţă şi inginerii care lucrează la o mare centrală electrică din Islanda au demonstrat, pentru prima dată, că emisiile de dioxid de carbon pot fi pompate în pământ şi transformate chimic în corp solid, pe durata a câteva luni, mult mai repede decât oricine a crezut până acum. Descoperirea are un caracter deosebit pentru că, până în prezent, au existat temeri potrivit cărora captarea şi stocarea subterană de CO2 prezintă un potenţial pericol: emisiile ar putea scăpa înapoi în aer sau chiar exploda.

Continuare…

Primul turn de purificare a aerului, amplasat în Rotterdam

Designerul olandez Daan Roosegaarde a instalat “cel mai mare aspirator al smogului din lume” în Rotterdam, pentru a ajuta la îmbunătăţirea calităţii aerului din oraş.

Turnul a fost lansat în urma unei campanii de succes pe Kickstarter, care a făcut posibilă finanţarea proiectului.

Roosegaarde şi echipa sa de experţi au creat acest “aspirator” care foloseşte o tehnologie patentată de ionizare pentru a produce gratuit oaze de aer curat în spaţiul public.

Continuare…

Dispariţia finală a banchizei de gheaţă Larsen B

Un nou studiu al NASA arată că ultima secţiune rămasă din banchiza Larsen B, situată în Antarctica, care s-a rupt parţial în partea de nord şi centrală în 2002, se află într-un proces rapid de slăbire şi este posibil ca ea să se dezintegreze complet înainte de sfârşitul deceniului.

O echipă condusă de Ala Khazendar de la NASA Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California, a constatat că rămăşiţa banchizei se topeşte mai repede, devenind din ce în ce mai fragmentată, dezvoltând largi fisuri în proces. De asemenea, suprafaţa gheţarilor din partea care a rezistat în sud, s-a micşorat mai rapid, cu 15 până la 20 de metri, în perioada 2002-2011.

Continuare…

Primele generatoare conectate în reţea alimentate de maree

A fost prezentat primul generator activat de flux-reflux din Ţara Galilor, într-o încercare de a reduce emisiile de carbon din Marea Britanie.

Dispozitivul patentat “DeltaStream” dezvoltat de Tidal Energy Ltd din Cardiff este printre primele dispozitive demonstrative din lume care generează energie verde, durabilă şi previzibilă folosind mareele.

Continuare…

Germania exclude exploatarea gazelor de şist

Germania intenţionează să adopte reglementări care vor exclude exploatarea gazelor de şist pentru viitorul previzibil.

Guvernul vrea să interzică fracturarea hidraulică în roci de şist şi paturi de cărbune la adâncimi mai mici de 3 km şi interzice toate tipurile de fracking în zonele cu ape protejate, au declarat ministrul Economiei, Sigmar Gabriel, şi ministrul Mediului, Barbara Hendricks. Guvernul va începe elaborarea legislaţiei şi va încerca să o adopte în a doua jumătate a anului, a declarat Hendricks reporterilor, la Berlin. Normele vor fi re-evaluate în 2021.

Continuare…

A fost găsit un rezervor subteran de apă cu o cantitate triplă faţă de cea a oceanelor

Oamenii de ştiinţă au descoperit dovezi ale existenţei unui imens rezervor subteran, cu până la de trei ori mai multă apă faţă de cea aflată pe suprafaţa pământului, luată în ansamblu, şi au teoretizat că aceasta este sursa pentru toate oceanele lumii.

Noile date, publicate în revista Science, sugerează că rocile topite, inclusiv cele care conţin minerale bogate în apă, în special ringwoodita, pot exista mult mai adânc sub suprafaţa pământului decât s-a crezut până acum. Această descoperire sugerează cercetătorilor că cea mai mare parte a apei pământului a ieşit la suprafaţă din interior, şi nu a fost adusă de comete purtătoare de gheaţă, o teorie postulată de mulţi oameni de ştiinţă.

Continuare…

Arctic Harvester

Pe măsură ce gheţarii se topesc cu viteze record ca urmare a schimbărilor climatice, unele firme au început să adune apa dulce rezultată în urma topirii, o îmbuteliază în sticle şi o expediază la mari distanţe pentru consum.

Pornind de la o întrebare simplă – De ce nu este folosită apa gheţarilor, bogată în nutrienţi, pentru a ajuta la dezvoltarea locală a industriei alimentare în Groenlanda? – un grup de studenţii francezi la arhitectură au venit cu ideea Arctic Harvester, o fermă hidroponică şi o mică localitate plutitoare.

Continuare…

Cea mai mare centrală solar-termică din lume

După trei ani de construcţie, Ivanpah Solar Electric Generating System (ISEGS) este acum operaţională. Instalaţia de 392 MW, finanţată de către NRG, Google şi BrightSource Energy, va genera suficientă electricitate pentru a alimenta 140.000 case, în fiecare an. NRG a anunţat recent că fiecare dintre cele trei unităţi ale centralei furnizează acum energie electrică în reţeaua din California, SUA.

Continuare…