Arhiva pentru categoria ‘Politic’:

Relaţiile bilaterale româno-ruse

Comunicatul Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial

În perioada 25-26 martie 2016 a avut loc, la Sinaia (România), cea de-a IV-a sesiune a Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial.

Continuare…

Balcanii de Vest şi Turcia: procesul de extindere este esenţial pentru consolidarea stabilităţii politice şi economice în regiune

În cadrul unui set de rapoarte adoptate recent, Comisia Europeană a evaluat stadiul în care se află ţările din Balcanii de Vest şi Turcia în ceea ce priveşte îndeplinirea cerinţelor de aderare la UE.

În cadrul unei serii de rapoarte anuale adoptate în 10 noiembrie, Comisia Europeană a evaluat stadiul în care se află ţările din Balcanii de Vest şi Turcia în ceea ce priveşte îndeplinirea cerinţelor de aderare la UE, şi a stabilit acţiunile care trebuie întreprinse pentru a rezolva problemele rămase.

Continuare…

Măsuri în vederea punerii în aplicare a acordului de la Minsk

Liderii ţărilor G7 (Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, SUA, Franţa şi Japonia), precum şi preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene au salutat, într-o declaraţie comună, pachetul de măsuri în vederea punerii în aplicare a acordului de la Minsk privind situaţia din estul Ucrainei.

Continuare…

Ucraina

“Facem apel la reprezentanţii sud-estului Ucrainei, susţinători ai federalizării ţării, să amâne referendumul din 11 mai pentru a crea condiţiile necesare pentru un dialog”, a spus Preşedintele Putin la o conferinţă de presă împreună cu Preşedintele în exerciţiu al OSCE, la Moscova, în 7 mai.

Continuare…

Ucraina

Prim-ministrul interimar ucrainean a anunţat că partea politică a acordului de asociere între Ucraina şi Uniunea Europeană va fi semnată în timpul summitului din 21 martie, adăugând că partea economică va fi semnată “mai târziu”.

Semnarea componentei economice din acest acord a fost îngheţată, la sfârşitul luni noiembrie a anului trecut, de preşedintele înlăturat de al putere, Viktor Ianukovici. Refuzul său a declanşat mişcarea de contestare care a condus la schimbarea de regim.

Continuare…

Obama, încă patru ani la Casa Albă

După o campanie electorală, probabil cea mai scumpă din istorie, în care actualul preşedinte şi contracandidatul republican, fostul guvernator Mitt Romney, au fost constant la egalitate în sondaje, democratul Barack Obama a reuşit să-şi asigure un al doilea mandat depăşind pragul de 270 electori, minimum necesar pentru victorie.

În Congres, republicanii păstrează majoritatea la Cameră iar democraţii au majoritatea în Senat. Configuraţia Congresului prefigurează continuarea blocajul din ultimii doi ani. La alegerile din 6 noiembrie s-au ales şi 33 de locuri în Senat şi cei 435 reprezentanţi în Camera Reprezentanţilor în toate statele.

Continuare…

Uniunea Europeană primeşte Premiul Nobel pentru pace 2012

Uniunea Europeană a câştigat Premiul Nobel pentru pace 2012, în semn de recunoaştere a contribuţiei sale, pe parcursul a peste şase decenii, la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa.

Continuare…

Alegeri prezidenţiale în Egipt

Mohammed Morsi, candidat sprijinit de Frăţia Musulmană a fost declarat câştigător al alegerilor prezidenţiale din Egipt. După anun-ţul comisiei electorale, el s-a proclamat un lider “pentru toţi egipteni”.

Potrivit datelor oficiale, avansul lui Morsi în faţa contracandidatului Shafiq (un fost colonel în forţele aeriene care a fost perceput ca fiind favorit al consiliului militar care a preluat de la Mubarak puterea) a fost de 800.000 voturi.

Continuare…

Alegere Grecia, Franţa, Egipt 17 iunie 2012

Grecia

După alegerile neconcludente din 6 mai, grecii au votat din nou în 17 iunie.

Alegătorii au dus partidul de centru-dreapta Noua Democraţie pe primul loc cu 29.7%, faţă de SYRIZA, stânga, cu 26.9%. Mişcarea Socialistă Panelenă (PASOK), a venit pe locul al treilea, cu 12.3%, după ce o mare parte din alegătorii săi (lucrătorii din sectorul public, sindicalişti şi pensionari), au votat SYRIZA.

Continuare…