Arhiva pentru categoria ‘Mediu’:

Fondul forestier proprietate a statului şi privată în judeţul Caraş-Severin

Statistică efectuată comparativ privind împăduririle şi furtul de material lemnos

1. Introducere

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva este regie autonomă de interes naţional, aflată sub autoritatea statului, prin autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură şi are ca scop principal administrarea durabilă şi unitară a fondului forestier proprietate publică a statului.

Regulamentul de organizare şi funcţionare a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, precum şi atribuţiile şi competenţele consiliului de administraţie şi ale directorului general sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 229/2009.

Continuare…

Ministerul Mediului, complice al Romsilva în dispariţia Parcului Natural Semenic – Cheile Caraşului?

Grupul Ecologic de Colaborare Nera (GEC NERA); organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit (detalii pe www.gecnera.ro); a monitorizat în permanenţă procesul de elaborare al planului de management (PM) al Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului (PNSCC), proces care tinde să devină etern. Acest proces este în desfăşurare de 14 ani, încă de la înfiinţarea PNSCC, fără ca în momentul de faţă parcul să aibă un PM aprobat de Ministerul Mediului.

Continuare…

În Parcul Naţional Semenic Cheile – Caraşului pădurea este rasă bucată cu bucată

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit (detalii pe www.gecnera.ro ) a realizat o monitorizare a tăierilor de arbori de pe traseul Valea Topliţei situată în apropiere de zona Comarnic pe un domeniu administrat de RNP Romsilva.

Pe acest traseu o porţiune de cca 50 ha este tăiată la ras deşi locul tăierilor este plasat în Parcul Naţional Semenic Cheile – Caraşului. Aici s-a degradat grav ecosistemul forestier care ar trebui să fie protejat ca urmare a prevederilor Legii Ariilor Naturale Protejate. În acelaşi timp zona este un habitat aparţinând unui sit Natura 2000 din Reţeaua Europeană a Ariilor Naturale Protejate.

În aceste condiţii orice justificări de legalitate a tăierilor din partea RNP Romsilva nu pot să susţină ideea că o taiere la ras de 50 ha este o măsură de conservare compatibilă cu scopul unui parc naţional.

Continuare…

Nesimţirea multor vizitatori şi nepăsarea autorităţilor oferă imagini jalnice pe traseele Parcului Natural Porţile de Fier

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit a realizat în data de 30 septembrie a.c., în cooperare cu Liceul Mathias Hammer din Anina, o monitorizare a activităţilor antropice care agresează patrimoniul Parcului Natural Porţile de Fier precum şi a stării infrastructurii de vizitare a parcului. În cadrul evenimentului au fost distribuite deasemenea publicaţii destinate informării corecte a grupurilor de vizitatori privind regulamentul parcului şi atracţiile turistice ale traseului. Activitatea s-a derulat pe un traseu cuprins între localitatea Coronini şi golful Mraconiei, cu intrare şi în rezervaţia naturală Cazanele Mari – Cazanele Mici de pe platoul Ciucaru Mare.

Continuare…

Informarea publicului… de dragul informării în cazul termocentralei de la Kostalac – Republica Serbia

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, (detalii pe http://www.gecnera.ro/, www.facebook.com/GECNERA), a participat în data de 31 august a.c. la informarea publică organizată la Oraviţa de ministerele mediului din România şi Serbia, şi autorităţi din structura acestora, privind impactul transfrontalier de mediu a executării unei unităţi noi B 3 la Centrala termoelectrică Kostolac B – Republica Serbia.

Continuare…

Tăieri ilegale

Tăieri ilegale în zona de protecţie integrală ce include Aria Specială de Protecţie Avifaunistică Divici – Pojejena din Parcul Natural Porţile de Fier

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit, (detalii pe www.gecnera.ro), a solicitat Comisariatului Judeţean Caraş-Severin al Gărzii Naţionale de Mediu, Gărzii Forestiere Timişoara şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş-Severin un punct de vedere în legătură tăierile ilegale de arbori care s-au făcut în Aria Specială de Protecţie Avifaunistică (ASPA) Divici – Pojejena, cu amploarea cea mai mare în stânga pârâului Radimna în vecinătatea podului de pe şoseaua DN57A peste acest pârâu.

Continuare…

Recomandări turistice pe timpul verii în Judeţul Caraş-Severin

Zona de est a Reşiţei cuprinde un şir întreg de aşezări sau o zonă bogată în peisaje demne de admirat cum sunt: Lacul Secul, Lacul Breazova, Lacul Gozna de la Văliug, Crivaia, Lacul Trei Ape, Brebu Nou, Gărâna, Muntele Semenic, Prislopul, Comarnicul cu peşterile sale, toate obiective demne de vizitat.

Vara te îndeamnă să parcurgi aceste locuri, beneficiind de aerul curat, scăpând măcar pentru câteva zile de zgomotul, aglomeraţia şi de atmosfera viciată de gazul eşapamentelor cărora orăşenii le-au căzut victime.

Continuare…

Modul de practicare a ecoturismului în sudul Banatului

Înainte de orice, ecoturismul din locurile aglomerate ale rezervaţiilor naturale plasate în sudul Banatului trebuie să dispună de toalete ecologice.

Grupul Ecologic de Colaborare Nera (detalii pe www.gecnera.ro, www.facebook.com/ GECNERA), în cooperare cu liceele Clisura Dunării din Moldova Nouă şi Mathias Hammer din Anina, a realizat în data de 10 iunie a.c. o monitorizare a stării mediului şi a modului de practicare a ecoturismului în sudul Banatului, pe traseele Valea Minişului Cheile Rudăriei şi linia ferată Oraviţa – Anina. Principala agresiune împotriva mediului, cu impact negativ asupra drumurilor şi gospodăriilor populaţiei din Anina, o reprezintă haldele de deşeuri miniere neprotejate rezultate în urma defunctului minerit din zonă. Ploile căzute în această primăvară pot produce în orice moment alunecări ale materialului din depozite cu blocarea drumurilor şi afectarea caselor din imediata apropiere.

Continuare…

Dezastrul din Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei

Romsilva, condusă de “specialişti în silvicultură”, atentează în mod planificat la siguranţa naţională prin legalizarea degradării şi distrugerii resurselor naturale din parcurile naţionale Domogled Valea Cernei şi în sudul Banatului, în acest mod a procedat Romsilva în cazul parcurilor naţionale Domogled – Valea Cernei şi Cheile Nerei – Beuşniţa (imagini: https://tinyurl.com/k8v8v4p ).

Continuare…

Oferta de voluntariat a GEC Nera pe anul 2017

Voluntarii pot activa în cadrul centrului de voluntariat al GEC Nera pe următoarele poziţii:

  • Agent ecologic pentru monitorizarea calităţii factorilor de mediu şi a biodiversităţii în zonele Clisura Dunării, Oraviţa – Valea Caraşului, Bozovici – Almăj, Anina, Veliko Gradište, Bela Crkva, Vršac.
  • Agent ecologic pentru informare şi consiliere oferită cetăţenilor din zonele de acţiune ale GEC Nera în vederea respectării legislaţiei privind protecţia mediului.
  • Ghid pentru practicarea ecoturismului în zona ariilor naturale protejate din sudul Banatului de pe teritoriul României şi Serbiei.

Calendarul activităţilor de voluntariat pe anul 2017 include:

Continuare…