Pe scurt, 26 iulie 2012
- Comisia Europeană propune facilitarea acordării de licenţe pentru muzică pe piaţa unică
- Marea Britanie şi Franţa au semnat două acorduri suplimentare de cooperare cu privire la utilizarea de avioane militare fără pilot
- Parlamentul Republicii Moldova a interzis utilizarea simbolurilor comuniste în scopuri politice
- Guvernul britanic a anunţat că toate cercetările academice finanţate din banii contribuabililor vor fi disponibile gratuit online, începând din 2014
- La începutul săptămânii, Egiptul a celebrat 60 de ani de la Revoluţia din 1952 care a dus la răsturnarea a 150 de ani de monarhie
- Republica Cehă va crea o rezervă de combustibil destinată centralelor nucleare pentru 4-5 ani în scopul consolidării securităţii energetice
- Vietnam şi Filipine consideră că planul care prevede staţionare de trupe chinezeşti pe o insulă în litigiu din Marea Chinei de Sud “încalcă dreptul internaţional”. O intensificare a preocupărilor pentru Marea Chinei de Sud, care reprezintă o rută de transport maritim cheie şi, potenţial, vaste rezerve de petrol şi gaze, a determinat în ultimele luni intense activităţi diplomatice între ţările cu pretenţii teritoriale concurente. China afirmă că deţine o mare parte din Marea Chinei de Sud, în timp ce Vietnam, Filipine, Taiwan, Malaezia şi Brunei cer porţiuni din acest spaţiu.
- Mohamed Morsi, preşedintele egiptean, a numit fostul ministru al irigărilor, Hesham Qandil, ca noul prim-ministru al ţării. Nu este clar ce puteri va avea Qandil sau dacă militarii vor continua să controleze numirea în posturile importante legate de securitate. El a refuzat categoric să comenteze pe această temă, spunând doar că portofoliul de ministru al apărării va fi decis pe baza discuţiilor cu preşedintele şi Consiliul Suprem al Forţelor Armate (SCAF).
- Uniunea Europeană a respins o cerere din partea Israelului de a pune Hezbollah pe lista “grupurilor teroriste”, după ce Tel Aviv a acuzat grupul libanez pentru atentatul din Bulgaria. “Nu există un consens pentru a pune Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste”, a declarat ministrul cipriot de externe, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia UE. Stând alături de ministrul cipriot la o conferinţă de presă care a avut loc după anuala discuţie UE-Israel, Avigdor Lieberman, ministrul de externe al Israelului, a declarat: “A venit momentul pentru a pune Hezbollah pe lista teroristă din Europa”.
- India are un nou preşedinte. Pranab Mukherjee, 77 de ani, a deţinut anterior postul de ministru de finanţe şi este un veteran al Partidului Congresului, care conduce coaliţia actuală de guvernământ. Preşedintele are, în principal, un rol ceremonial. Este ales de cele două camere ale parlamentului federal din New Delhi şi membri ai parlamentelor regionale.
- Consiliul de Securitate al ONU a extins mandatul Forţei Naţiunilor Unite de Menţinere a Păcii în Cipru până în ianuarie 2013 şi a cerut din nou insistent liderilor ciprioţilor greci şi ciprioţilor turci să-şi accelereze discuţiile destinate reunificării insulei divizate din Mediterana.
- Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat un proiect de lege pentru apărare de 606 miliarde dolari pentru anul fiscal 2013 care începe la 1 octombrie. Proiectul de lege ar putea oferi 518 miliarde dolari pentru Pentagon şi o suplimentare de 88.5 miliarde pentru operaţiunile din străinătate, în special războiul din Afganistan şi eforturile de combatere a terorismului. Senatul va prezenta acum versiunea sa asupra proiectului de lege pentru apărare.
- Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat protocolului de aderare a ţării la Organizaţia Mondială a Comerţului. Rusia îşi va îndeplini angajamentele de aderare lde la 1 septembrie, când va începe scăderea progresivă a taxelor sale vamale de la 9,5 % în prezent până la 6 % în 2015.
- Arabia Saudită a solicitat organizarea unui summit extraordinar al liderilor musulmani luna viitoare, pentru a aborda riscurile “răzvrătirilor” care ameninţă ţările musulmane. Regele Abdullah a cerut “o reuniune extraordinară de solidaritate islamică pentru a asigura unitatea în aceste momente delicate când lumea musulmană se confruntă cu pericolul de fragmentare şi de revoltă,” potrivit agenţiei de stat saudite.
- Curtea Constituţională din Germania a decis că legea electorală a ţării este neconstituţională, lăsând cea mai mare economie din Europa fără norme valabile cu privire la modul de a distribui locurile în Bundestag cu doar un an înainte de alegeri.
Publicat in: 26/07/2012 | Nu sunt comentarii » |