Prisma » Naţional » Pe scurt, 12 aprilie 2018

Pe scurt, 12 aprilie 2018

  • Bonurile fiscale din 1 februarie, în valoare de 303 lei au fost declarate câştigătoare la extragerea specială a Loteriei bonurilor fiscale, desfăşurată în 8 aprilie. Au partici-pat bonurile emise între 22 ianuarie şi 23 martie
  • Consiliul de Administraţie al BNR a decis, în şedinţa din 4 aprilie, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nive-lul de 2,25% pe an
  • Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind reglementarea activităţii de telemuncă
  • Academia Română şi-a ales, în Adunarea Generală, preşedintele. Acesta este acad. Ioan-Aurel Pop, care a obţinut 86 de voturi. Pe locul al doilea s-a situat acad. Victor Voicu, cu 56 de voturi
  • MEN a simplificat metoda de aprobare a noilor domenii doctorale
  • Cu aproximativ 9,8 milioane de oi în anul 2017, România se situează pe locul al treilea în UE în ceea ce priveşte efectivele de ovine, fiind devansată de Marea Britanie, cu 24,5 milioane capete şi Spania cu 15,9 milioane ovine, potrivit datelor publicate de Eurostat
  • Guvernul a stabilit, în şedinţa din 12 aprilie, ca data de 30 aprilie 2018 să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public, având în vedere că marţi, 1 mai, este zi liberă nelucrătoare
  • Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 5,5 miliarde lei, respectiv 0,59% din PIB în primele două luni din 2018, în contextul în care veniturile la buget au fost cu 21,3% mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar cheltuielile cu 38,5%, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.
  • Pe 2 aprilie 2018 a fost lansat oficial Sistemul Informatic Colaborativ pentru mediu performant de desfăşurare al achiziţiilor publice – SICAP, informează ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
  • Reprezentanţi ai ministerelor şi agenţiilor din România, ai Cabinetului Viceprim-ministrului pentru implementarea Parteneriatelor Strategice, precum şi reprezentanţi ai Departamentului de Stat şi Ambasadei Statelor Unite ale Americii au participat, în 30 martie, la Bucureşti, la reuniunea Intermediară a Parteneriatului Strategic România-SUA.
  • Senatul a adoptat, în calitate de Cameră decizională, modificările la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi 317/2004 privind funcţionarea şi organizarea CSM, ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale. Modificările la Legea 304/2004 au fost adoptate cu 83 de voturi “pentru”, 35 “împotrivă” şi o abţinere. Votul în cazul Legii 317/2004 a fost: 82 “pentru”, 36 “împotrivă” şi o abţinere.
  • Senatul a adoptat în unanimitate, în calitate de Cameră decizională, o propunere legislativă prin care studenţii, indiferent de vârstă, vor beneficia de gratuitate pe transportul feroviar intern.
  • Camera Deputaţilor în calitate de primă Cameră sesizată a adoptat cu 178 de voturi “pentru”, 25 de voturi “împotrivă” şi 55 de abţineri, propunerea legislativă prin care se stabileşte o nouă durată şi o nouă componenţă a învăţământului general obligatoriu. Astfel, învăţământul general obligatoriu este de 15 clase şi cuprinde ultimii 2 ani ai învăţământului preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul preşcolar şi învăţământul liceal devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020″.
  • Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, cu 263 de voturi “pentru”, proiectul de lege privind unele măsuri de protecţie a victimelor infracţiunilor.
  • Camerei Deputaţilor, decizională, a decis să respingă cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de modificare a Legii referendumului, aprobând actul normativ în forma în care a fost trimis la promulgare.
    Potrivit prevederilor, referendumul naţional cu privire la revizuirea Constituţiei va avea loc în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării în Parlament a actului normativ de revizuire a Legii fundamentale, iar Guvernul are obligaţia de a prezenta public data consultării populare.
  • Guvernul a adoptat, prin Hotărâre, Nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2018 – 2019.
  • Guvernul a aprobat simplificarea procedurii de restituire a taxei auto şi a timbrului de mediu, prin eliminarea obligaţiei de a ataşa la cerere certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a maşinii.
  • În şedinţa de Guvern din 4 aprilie 2018 a fost aprobată o Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a Legii nr. 70/2018 privind modificarea şi completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol. Modificările aduse Legii nr. 145/2014 presupun ca atestatele de producător şi carnetele de comercializare a produselor agricole să fie emise pentru o perioadă de 7 ani. Formularele atestatelor de producător şi carnetelor de comercializare aflate pe stoc se pot folosi până în data de 30 iulie 2018.
  • Guvernul a aprobat alocarea a 51.200.000 lei pentru dezinstituţionalizarea persoanelor adulte cu dizabilităţi, în perioada 2018-2020, prin Programul de interes naţional în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi care are ca scop reducerea numărului de persoane cu dizabilităţi instituţionalizate şi prevenirea instituţionalizării, prin crearea de servicii specializate în comunitate. (Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la finele anului trecut, de 797.104, reprezentând 3,59% din populaţia României, conform datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD).
  • În perioada 6 – 19 martie, au fost depuse 144 de proiecte de manuale şcolare, vizând 83 de discipline din planurile-cadru pentru clasele I-VI (45 din ciclul primar şi 38 din ciclul gimnazial), informează MEN. Conform calendarului evaluării proiectelor de manuale şcolare pentru anul şcolar 2018-2019, în intervalul 20 martie – 11 mai sunt prevăzute următoarele etape: evaluarea proiectelor de manuale şcolare şi comunicarea rezultatelor, depunerea şi soluţionarea eventualelor contestaţii, respectiv avizarea proiectelor de manuale şcolare.
  • Ministerul Educaţiei Naţionale, în calitate de beneficiar, a lansat miercuri, 28 martie, în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Bucureşti, proiectul strategic „Curriculum relevant, educaţie deschisă pentru toţi – CRED”. Prin intermediul proiectului, primul de acest tip în ţara noastră, va fi realizată abilitarea curriculară a 55.000 de cadre didactice din învăţământul primar şi gimnazial.
  • Pentru prima dată de la intrarea în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a fundamentat şi a repartizat distinct locuri/granturi de studii finanţate de la bugetul de stat, special cu următoarele destinaţii: domenii prioritare de dezvoltare a României, absolvenţi ai liceelor situate în mediul rural şi locuri destinate formării iniţiale a viitoarelor cadre didactice.
Spread the love


Scrieti un comentariu