Pe scurt, 23 noiembrie 2017
- Ceremonia militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României va avea loc vineri, 1 decembrie, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti, informează MApN
- Bonurile fiscale emise în data de 27 octombrie 2017, cu o valoare de 654 de lei, au fost desemnate câştigătoare la extragerea Loteriei bonurilor fiscale de duminică, 19 noiembrie
- Indemnizaţia minimă de creştere a copilului se va majora, de la 1 ianuarie 2018, la 1.250 de lei, faţă de 1.233 de lei, cât este în prezent, potrivit unei Ordonanţe de urgenţă adoptată de Guvern
- Parlamentul României a aprobat cu largă majoritate proiectul de lege al Guvernului pentru înzestrarea Armatei prin care vor fi achiziţionate rachetele sol-aer Patriot
- Ministerul Educaţiei Naţionale şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei organizează în perioada 7 – 20 noiembrie 2017 o consultare naţională privind regimul temelor pentru acasă
- Registrul Auto Român va lucra cu publicul şi în zilele de sâmbătă, până la sfârşitul anului 2017, a anunţat RAR
- Pentru prima oară, la începutul anului 2018, în România va fi demarat Programul pilot de depistare precoce a cancerului de sân
- Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi USR împotriva Guvernului Tudos a fost respinsă de plenul reunit al Parlamentului cu 159 de voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” şi 23 de abţineri. Moţiunea de cenzură se adoptă cu minimum 233 de voturi „pentru”
- Testul autoadministrabil (acasă, în deplină confidenţialitate) pentru depistarea HIV dintr-o singură picătură de sânge din deget este disponibil acum în farmaciile din România (şi on-line pe site-urile acestora), fiind distribuit în exclusivitate de compania Mylan şi beneficiind la lansare de o colaborare cu asociaţia de pacienţi UNOPA – Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, precum şi de susţinerea Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”. Conform datelor în România trăiau la 20 iunie 2017 un număr de 14.655 persoane infectate cu HIV, iar în primele 6 luni ale anului s-au diagnosticat un număr de 303 persoane.
- Potrivit estimărilor publicate de Institutul Naţional de Statistică, produsul intern brut al României a înregistrat un avans de 8,8% pe serie brută şi de 8,6% pe serie ajustată sezonier, raportat la perioada similară a anului trecut. Acelaşi raport menţionează că PIB a crescut în termeni reali cu 2,6% în trimestrul trei faţă de trimestrul doi din anul 2017.
- Senatul a adoptat Proiectul de lege pentru aprobarea OuG 68/2017 care clarifică cadrul legal pentru procedurile de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei de poluare pentru maşini şi a timbrului de mediu. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
- Senatul a respins iniţiativa legislativă a UDMR prin care se propunea ca ziua de 15 martie să fie consacrată ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România. Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.
- Senatul a adoptat tacit o iniţiativă legislativă a opt parlamentari UDMR prin care se propune ca persoanele condamnate la închisoare de cel mult un an să îşi execute pedeapsa în arest la domiciliu, iar pentru fiecare lucrare ştiinţifică elaborată şi publicată în timpul detenţiei pedeapsa să se reducă cu 20 de zile.
- Senatul, primă Cameră sesizată a respins iniţiativa legislativă iniţiată de un grup de parlamentari PNL prin care se propunea ca persoanele condamnate penal definitiv să aibă interdicţie de a candida pentru funcţia de şef al statului.
- Senatul a respins – 46 voturi pentru, 59 împotrivă şi 6 abţineri – în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă iniţiată de mai mulţi parlamentari PNL privind modificarea şi completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
- Senatul adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege al Guvernului pentru înzestrarea Armatei prin care se vor achiziţiona şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot.
Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, a adoptat, cu 170 de voturi “pentru”, 93 “împotrivă” şi şapte abţineri, proiectul de modificare a Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, menţinând abrogarea prevederii potrivit căreia funcţionarii publici sunt suspendaţi din funcţie în cazul în care sunt trimişi în judecată pentru anumite infracţiuni.
Camera a respins, astfel, obiecţiile preşedintelui Klaus Iohannis, conţinute în cererea de reexaminare asupra acestui proiect adoptat iniţial de Parlament în iunie 2016. - Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat proiectul de lege adoptat de deputaţi modifică şi completează Legea 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului, în sensul înfiinţării Domeniului pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului, coordonat de un adjunct al Avocatului Poporului, denumit Avocatul Copilului.
Avocatul Copilului, sub coordonarea Avocatului Poporului, acţionează în scopul apărării, promovării şi protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani, susţine şi încurajează respectarea şi promovarea drepturilor copiilor, după cum prevede proiectul. - Camera Deputaţilor a adoptat, 178 de deputaţi pentru, 94 împotrivă iar 8 s-au abţinut, proiectului de lege privind aprobarea OuG 55/2017 pentru modificarea şi completarea OuG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.
Prin actul normativ se stabileşte un plafon maxim al cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului la nivelul de 8.500 de lei, luându-se ca model cel mai mare cuantum aplicat în statele membre ale Uniunii Europene, cu menţinerea actualului mod de stabilire a dreptului, precum şi a cuantumului minim al indemnizaţiei de 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată. - Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 32/2017 a fost adoptat în Camera Deputaţilor, for decizional.
Prin actul normativ se prelungeşte până la data de 31 decembrie 2018 termenul stabilit în vederea încheierii contractului de asigurare socială pe baza căruia persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia.
Publicat in: 23/11/2017 | Nu sunt comentarii » |