Prisma » Ştiinţă » A fost deschis un nou „Doomsday Vault” în Svalbard, Norvegia

A fost deschis un nou „Doomsday Vault” în Svalbard, Norvegia

Este vorba despre Arhiva Mondială Arctică, şi are drept scop stocarea a tot felul de date în condiţii de siguranţă, pentru cel puţin 500 de ani.

Aşa-numitul „Doomsday Seed Vault” (Global Seed Vault), adăpost şi spaţiu de stocare pentru seminţele de pe Pământ, în caz de eveniment apocaliptic, situat adânc sub stratul de permafrost, pe o insulă demilitarizată din Oceanul Arctic, a primit un vecin, iar noul depozit, deschis în 27 martie, va servi ca o arhivă pentru datele din lume.

Global Seed Vault din Svalbard, Norvegia, a fost construit în 2008, la aproximativ 1.000 de kilometri de la Polul Nord. Facilitatea găzduieşte cele mai importante seminţe pentru culturi din lume, acţionând ca o copie de rezervă pentru băncile de gene din întreaga lume şi protejează materialul genetic valoros în faţa dezastrelor naturale, războaie şi alte probleme, spunea Cary Fowler, un om de ştiinţă, cel care a imaginat acest prim seif. Războiul din Siria a condus deja la prima retragere de seminţe. Autorităţile de la Damasc au solicitat restituirea a 130 cutii (116.000 de seminţe) din locaţia Svalbard. Probe de grâu, orz şi legume au fost trimise pentru a înlocui seminţe într-o bancă de gene de la Alep, care a fost deteriorată în cursul războiul civil. Doar acest lucru, dacă mai era nevoie, arată cât de importantă poate fi o rezervă de siguranţă păstrată într-un alt teritoriu.

Noul depozit se află îngropat într-o mină părăsită lângă depozitul pentru seminţe, şi va face pentru arhivele din lume ceea ce Global Seed Vault a făcut pentru plante. Aici documentele din arhive rămân în condiţii de siguranţă dacă cele din ţara lor de origine vor fi distruse de dezastre naturale, războaie sau atacuri ale hackerilor. Arhivele urmează să fie stocate pe role de film folosind noua tehnologie dezvoltată de firma norvegiană numită Piql, în loc de hard disk-uri sau alte forme de stocare, care asigură integritatea datelor timp de cel puţin cinci sute de ani. În cadrul proiectului, Piql se ocupă de conversia datelor digitale pe un film analogic fotosensibil, multi-stratificat.

Până în prezent, Arhivele Naţionale din Brazilia şi Mexic au trimis date care urmează să fie depozitate în seiful subteran.

„În cazul lor, este vorba despre diferite tipuri de documente din istoriile lor naţionale, cum ar fi, de exemplu, Constituţia braziliană“, a spus Rune Bjerkestrand, fondator Piql. „Mexicul a trimis documente importante, chiar din perioada incaşă“.

Dar depozitul poate păstra orice fel de date, de la observaţiile meteorologice la literatură clasică.

„Trăiesc un sentiment special pentru că voi salva memoria naţiunii mele pe o insulă din cercul Arctic“, a declarat Eric Cardoso, de la Arhivele Naţionale din Mexic, prezent la deschidere.

Svalbard este singurul loc cunoscut de pe Pământ unde istoria este salvată pentru a proteja viitorul nostru colectiv, alimentar şi cultural.

Spread the love


Scrieti un comentariu