Detenţia preventivă
Comitetul European pentru Prevenirea Torturii (CPT) îndeamnă cele 47 de state membre ale Consiliului Europei să utilizeze detenţia preventivă doar ca o măsură de ultimă instanţă şi să ofere deţinuţilor din arest preventiv condiţii de detenţie adecvate.
În raportul său anual publicat în 20 aprilie, CPT subliniază necesitatea ca statele membre să asigure, în măsura posibilului, utilizarea unor măsuri alternative de detenţie preventivă, cum ar fi suspendarea provizorie a detenţiei, cauţiunea, arestul la domiciliu, monitorizarea electronică, ridicarea paşapoartelor şi supravegherea judiciară.
Titlul complet al CPT este “Comitetul european pentru prevenirea torturii şi tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante”. Acest lucru evidenţiază două caracteristici importante: în primul rând, este european şi, în al doilea rând, nu acoperă doar “tortura”, ci şi o serie întreagă de situaţii care ar putea constitui “tratament sau pedeapsă inumană sau degradantă”.
CPT a fost înfiinţat în temeiul “Convenţiei europene pentru prevenirea torturii şi a pedepsei sau tratamentului inuman sau degradant” a Consiliului Europei, care a intrat în vigoare în 1989. Ea se bazează pe articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care prevede că: “Nimeni nu poate fi supus torturii sau tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante”. CPT nu este un organism de investigare, ci oferă un mecanism preventiv nejudiciar pentru protejarea persoanelor private de libertate împotriva torturii şi a altor forme de rele tratamente. Acesta completează astfel activitatea judiciară a Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Publicat in: 28/04/2017 | Nu sunt comentarii » |