Prisma » Ştiinţă » Capsula New Shepard destinată turismului suborbital

Capsula New Shepard destinată turismului suborbital

Blue Origin sigla

Blue Origin, compania specializată, în principal, pe dezvol-tarea de rachete spaţiale, deţinută de Jeff Bezos, CEO-ul de la Amazon, a dezvăluit primele imagini ale interiorului capsulei New Shepard, vehiculul suborbital pentru turism spaţial.

„Programul nostru de teste de zbor pentru New Shepard este axat pe demonstrarea performanţei şi robusteţii sistemului“, a declarat Bezos. „În paralel, am proiectat interiorului capsulei, cu atenţia axată pe inginerie de precizie, siguranţă şi confort“.

Sunt şase locuri în interior, toate „la fereastră”, acestea din urmă foarte mari, pentru o perspectivă spectaculoasă a planetei noastre. Minimalizând distorsiuni şi reflexii, materialul hublourilor permite să treacă 92 la sută din lumina percepută de ochiul uman, oferindu-le pasagerilor vizibilitate „la fel de bună ca sticla“, potrivit prezentării Blue Origin.

Capsula are un spaţiu util de 15 metri cubi, suficient de mare pentru ca pasagerii să plutească în mod liber, fără să se incomodeze reciproc.

În centru se găseşte, sub aparenţa unei console, motorul de salvare pentru a proteja pasagerii de orice anomalie în timpul lansării. Spre deosebire de sistemul de salvare Apollo, care a folosit un „turn“ cu motor amplasat în partea de sus a capsulei pentru a „trage“ cabina echipajului dacă ceda un propulsor, sistem de propulsie al New Shepard este montat sub capsulă, pentru a „împinge“ capsula departe de un motor rachetei care, potenţial, explodează. Blue Origin a încercat cu succes acest motor de salvare în timpul unor teste de zbor, la sfârşitul anului trecut.

Sistemul suborbital de lansare New Shepard este format dintr-o rachetă şi o capsulă, proiectat pentru sarcini utile şi pasageri, care atinge aproximativ 100 km deasupra planetei.

După lansare, cele două vor accelera la mai mult de 3 G, depăşind viteza de Mach 3, timp de aproximativ două minute şi jumătate, înainte ca motorul propulsor să se oprească. Atunci capsula se desprinde şi va pluti în spaţiu. După câteva minute de cădere liberă, racheta efectuează o aterizare verticală, folosind un sistem autonom, în timp ce capsula coboară încet, susţinută de paraşute, ambele gata pentru a fi folosite din nou.

Pasagerii care cumpără un bilet pentru New Shepard se vor deplasa deasupra liniei Karman, 100 kilometri deasupra suprafeţei planetei, care este considerată graniţa dintre atmosfera Pământului şi spaţiu. De la acea altitudine, vor experimenta aproximativ 4 minute de imponderabilitate, şi vor vedea curbura planetei şi întunericul spaţiului. Fiecare zbor va dura aproximativ 11 minute.

Racheta suborbitală dezvoltată de Blue Origin este numită după Alan Shepard, primul astronaut NASA care a efectuat un zbor suborbital, în 1961. Racheta orbitală, alt proiect Blue Origin aflat în dezvoltare, va fi numit New Glenn, după John Glenn, primul american care a ajuns pe orbită. Compania are în curs de dezvoltare, de asemenea, şi o rachetă mai mare, pentru a duce sarcini utile dincolo de orbita Pământului, pe care o numeşte după Neil Armstrong, primul om care a păşit pe Lună.

Nu a fost stabilit încă un preţ pentru primele zboruri turistice, dar Jeff Bezos spune că programul de zbor comercial va începe anul viitor.

Spread the love


Scrieti un comentariu