Prisma » Internaţional » Pe scurt, 31 martie 2016

Pe scurt, 31 martie 2016

  • Franţa va încheia intervenţia militară în Republica Centrafricană în acest an, deoarece şi-a îndeplinit obiectivele de restabilire a securităţii în ţară, după trei ani de violenţă comunitară, a anunţat ministrul apărării
  • Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat în 29 martie că epidemia Ebola din Africa de Vest nu se mai califică drept o urgenţă internaţională de sănătate
  • Legea care permite armatei japoneze să se angajeze în conflicte din străinătate, sub alte motive decât cele de auto-apărare, a intrat în vigoare marţi, 29 martie. Folosirea forţei de către armata japoneză a fost limitată, în Constituţia ţării, la auto-apărare, după al doilea război mondial
  • Preşedintele iranian Hassan Rohani a anulat în mod neaşteptat o vizită de stat în Austria, în această săptămână, invocând motive de securitate, a anunţat omologul său austriac
  • Părţile aflate în conflictul din Yemen au fost de acord cu o încetare a focului din 10 aprilie, înainte de o nouă rundă de discuţii de pace programată pentru 18 aprilie în Kuweit
  • Irlanda a comemorat împlinirea a 100 de ani de la “Revolta de Paşti” din 1916, rebeliunea armată împotriva dominaţiei britanice care a dus la obţinerea independenţei ţării în 1922 faţă de coroana britanică
  • În diferite locaţii din Serbia a fost marcată Ziua comemorării victimelor bombardamentelor NATO
  • Neozeelandezii au respins prin referendum schimbarea drapelului naţional al ţării pe care se află simbolul Regatului Unit al Marii Britanii (British Union Jack)
  • În 2015, Franţa a pierdut statutul de producător de vin de top în faţa Italiei, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (Organisation Internationale de la vigne et du vin)
  • S-au încheiat 50 de ani de conducere militară în Myanmar (Birmania). Tranziţia spre democraţie în Myanmar a făcut un pas important miercuri, 30 martie, când un consilier de încredere, Htin Kyaw, al liderului partidului de guvernământ, Aung San Suu Kyi, a preluat funcţia de preşedinte al ţării.
  • Preşedintele iranian şi prim-ministrul pakistanez au convenit să intensifice cooperarea regională în probleme de securitate şi comerciale, în timpul primei vizite a unui şef de stat iranian, în 14 de ani, la Islamabad. Pakistan, o ţară majoritar sunnită, are legături strânse în mod tradiţional cu Arabia Saudită, care este ostilă Iranului, o putere şiită.
  • Preşedintele Franţei a decis să nu continue dezbaterile constituţionale după ce a constatat că “un compromis este exclus” în chestiunea retragerii cetăţeniei franceze teroriştilor condamnaţi, contestată chiar în tabăra socialistă şi care l-a forţat pe ministrul justiţiei să demisioneze în ianuarie.
  • Preşedintele Statelor Unite Barack Obama se va întâlni cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg la Casa Albă pe 4 aprilie. Cei doi vor discuta despre pregătirile pentru summitul NATO din 8-9 iulie la Varşovia, Polonia, consolidarea capacităţii de descurajare în Europa, abordarea instabilităţii la periferia Europei şi întărirea bazei NATO de capacităţi şi parteneriate, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
  • Banca centrală a Chinei a înfiinţat un organism, Asociaţia Naţională Chineză pentru Finanţe pe Internet, care să acţioneze împotriva infracţiunilor financiare, precum spălare de bani şi „terorism financiar”.
  • Peste 30 de state aşteaptă să se alăture băncii de dezvoltare înfiinţate de China – Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), adăugându-se celor 57 de membri fondatori, a afirmat recent preşedintele AIIB. Cu un capital autorizat de 100 de miliarde de dolari, Asian Infrastructure Investment Bank inten-ţionează să stimuleze investiţiile în infrastructurile de transport, energie şi telecomunicaţii din Asia.
  • Rusia nu participă la summit-ul de securitate nucleară din această săptămână, de la Washington, datorită lipsei de cooperare cu partenerii pe această problemă, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus a spus că organizatorii summitului din acest an au schimbat în mod fundamental conceptul evenimentului propunând să dezvolte “instrucţiuni” pentru Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), Iniţiativa Globală pentru combaterea terorismului nuclear, precum şi Organizaţia Naţiunilor Unite, Interpol. Rusia consideră inacceptabilă crearea unui astfel de precedent care însemnă interferenţă din afară în planificarea activităţilor agenţiilor internaţionale, care au expertiză şi se bazează pe proceduri democratice, a mai spus diplomatul.
Spread the love


Scrieti un comentariu