Prisma » Ştiinţă » Călătorie prin fluxul sanguin

Călătorie prin fluxul sanguin

În filmul “Fantastic Voyage” din 1966, un submarin, plin de oameni de ştiinţă, este redus la dimensiuni microscopice şi injectat în fluxul sanguin al unui diplomat grav rănit.

Patruzeci şi şase de ani mai târziu, ideea sună mai puţin exagerată. Într-un laborator de la Stanford, inginerii perfecţionează călătoria lor fantastică. Vehiculul pe care l-au conceput poate “înota” prin venele unui pacient, alimentat fără fir de unde electromagnetice, controlat de medicii din afară.

Prototipurile anterioare au fost îngreunate de baterii mari dar noua maşină este de mărimea unui bob de orez.

Dispozitivul ar putea furniza medicamente, efectua intervenţii chirurgicale, sau pur şi simplu misiuni de recunoaştere care, altfel, ar necesita tratamente invazive endoscopice.

La International Solid-State Circuits Conference, profesorul Ada Poon a prezentat micul dispozitiv medical auto-propulsat, fără fir electric, capabil de mişcare controlată prin sânge.

“Aceste dispozitive ar putea revoluţiona tehnologia medicală”, a spus Poon. “Aplicaţiile posibile includ totul, de la diagnosticare la intervenţii chirurgicale minim invazive”.

Prototipul cipului construit este de 3×4 mm plus antena receptoare de 2 mm. “Acum putem merge în artere dar vrem să meargă şi prin unele vase mai mici”, a spus Poon.

La patru ani de la demararea proiectului “suntem destul de entuziasmaţi, dar aceasta este doar primul pas. Avem încă un drum lung de parcurs, în scopul de a realiza această călătorie fantastică”.

Ideea dispozitivelor medicale implantabile nu este nouă, dar cele mai multe din cel prezente astăzi au ca punct slab mărimea lor şi bateriile care sunt mari şi grele şi trebuie să fie înlocuite periodic. Jumătate din volumul celor mai multe dintre aceste dispozitive este consumat de baterie. Acest lucru face mai dificilă alegerea locului unde sunt puse implanturi în organism şi, de asemenea, creează riscul de coroziune sau fire rupte, plus înlocuirea bateriilor îmbătrânite.

Dispozitivele echipei lui Poon constau dintr-un emiţător radio în afara corpului care trimite semnale în interiorul organismului la un dispozitiv independent care preia semnalul cu o antenă din fir spiralat.

Emiţătorul şi antena sunt cuplate magnetic astfel încât orice schimbare în fluxul de curent în emiţător produce o tensiune în celălalt capăt sau, mai precis, se induce o tensiune. Curentul indus asigură puterea care permite micului dispozitiv să “înoate” prin vasele de sânge.

Spread the love


Scrieti un comentariu