Prisma » Legislativ » Alegeri PE: “Spitzenkandidaten”, praguri obligatorii, votul în străinătate

Alegeri PE: “Spitzenkandidaten”, praguri obligatorii, votul în străinătate

Parlamentul a spus recent, în propunerea sa oficială de modificare a legii electorale UE, că în campania pentru alegerile europene ar trebui să fie nominalizaţi oficial, la nivelul UE, candidaţi la poziţia de preşedinte al Comisiei Europene (“Spitzenkandidaten”). Aceşti candidaţi ar trebui să se prezinte în alegerile pentru PE individual şi să fie nominalizaţi cu cel puţin 12 săptămâni înainte de alegeri, se mai spune în text.

În dezbaterea din 26 octombrie, Parlamentul a adoptat o propunere pentru reformarea Legii electorale a UE din 1976 cu 315 voturi pentru la 234 împotrivă şi 55 de abţineri. Actualele diferenţe majore dintre prevederile naţionale subminează noţiunea de cetăţenie europeană şi principiului de egalitate, se arată în text.

Pentru stabilirea listelor electorale, Parlamentul a votat termenul de 12 săptămâni înaintea alegerilor.

Pentru ţările mai mari, PE susţine praguri electorale obligatorii între 3 şi 5% din voturi. Ţinând cont de sistemele existente în prezent, Spania şi Germania ar trebui să introducă astfel de praguri obligatorii.

Dreptul de a vota în străinătate

Toţi cetăţenii care trăiesc în străinătate trebuie să poată vota în alegerile pentru Parlamentul European, de aceea sisteme de vot electronic, online sau prin corespondenţă trebuie să fie disponibile în toate statele membre, spune Parlamentul.

Patru state nu au prevăzut o posibilitate pentru cetăţenii lor din străinătate de a vota în recentele alegeri europene din 2014 (Republica Cehă, Irlanda, Malta, Slovacia). Pentru celelalte state, votul a fost posibil fie prin corespondenţă, fie la ambasadă, fie prin proxy, fie electronic).

Pentru a evita votul dublu (al persoanelor cu cetăţenie multiplă care locuiesc în străinătate), deputaţii cer ca statele membre să facă schimb de informaţii cu privire la votanţi.

Mai multă vizibilitate pentru partidele politice europene

Buletinele de vot pentru alegerile europene ar trebui să ofere la fel de multă vizibilitate denumirilor şi logourilor partidelor naţionale ca şi partidelor europene la care ele sunt afiliate, mai spun deputaţii. Afilierea europeană a unui partid naţional ar trebui să fie clară în toate materialele sale de campanie. Parlamentul sugerează de asemenea crearea unei circumscripţii comune în care prima poziţie de pe liste este ocupată de candidatul nominalizat de fiecare familie politică pentru funcţia de Preşedinte al Comisiei.

Context

Tratatele UE (TFEU Art. 223.1) dau Parlamentului European dreptul de a iniţia o procedură de reformă a sistemului electoral european şi de a face propuneri în acest sens. Aceste propuneri trebuie aprobate de Consiliu, în unanimitate şi apoi de toate statele membre, în conformitate cu prevederile lor constituţionale.

REF.: 20151109IPR01698, 11.11.2015

Spread the love


Scrieti un comentariu