Prisma » Mediu » Primul turn de purificare a aerului, amplasat în Rotterdam

Primul turn de purificare a aerului, amplasat în Rotterdam

Turn de purificare a aerului, amplasat în Rotterdam

Designerul olandez Daan Roosegaarde a instalat “cel mai mare aspirator al smogului din lume” în Rotterdam, pentru a ajuta la îmbunătăţirea calităţii aerului din oraş.

Turnul a fost lansat în urma unei campanii de succes pe Kickstarter, care a făcut posibilă finanţarea proiectului.

Roosegaarde şi echipa sa de experţi au creat acest “aspirator” care foloseşte o tehnologie patentată de ionizare pentru a produce gratuit oaze de aer curat în spaţiul public.

Primul turn de purificare are o înălţime de 7 metri, este dotat cu echipamente prietenoase cu mediul şi nu eliberează ioni liberi. El curăţă 30.000 mc aer pe oră, fără producerea de ozon, funcţionează cu energie eoliană şi utilizează doar 1400 W de energie electrică.

Smogul este aspirat prin partea de sus a construcţiei, apoi aerul purificat este eliberat prin orificii de pe cele şase laturi ale sale. Particulele colectate din 1000 de metri cubi de aer sunt comprimate şi sigilate într-un cub de răşină, care este folosit ulterior ca ornament pentru un inel sau un buton.

Roosegaarde descrie modul în care funcţionează procesul de purificare: “Prin încărcarea turnului cu un curent pozitiv slab, un electrod va trimite ioni pozitivi în aer. Aceşti ioni se vor ataşa de particulele de praf. O suprafaţă încărcată negativ va atrage apoi ionii pozitivi, împreună cu particulele de praf fin. Praful fin care în mod normal ne-ar face rău, este colectat împreună cu ionii şi stocat în interiorul turnului. Aceasta tehnologie reuşeşte să capteze particulele ultrafine pe care sistemele de filtrare obişnuite nu reuşesc să le reţină”.

Particulele mai mici de 10 microni pot provoca leziuni la nivelul plămânilor, dacă sunt inhalate, iar nivelul la care sunt prezente aceste particule în mai multe oraşe din întreaga lume poate deveni periculos.

“Acum, că primul turn este activat şi smogul este extras continuu, suntem capabili să măsurăm impactul direct asupra mediului. Pentru a face acest lucru, vom folosi tehnologie profesională de măsurare RIVM (Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu / instituţie pentru sănătate publică şi mediu) pe o perioadă mai lungă de timp”, potrivit unui comunicat al echipei.

Roosegaarde susţine că speranţa de viaţă în Olanda este scurtată din cauza smogului. “Noi, oamenii, am creat maşini pentru a ne dezvolta, am inventat roata şi maşini pentru a ne elibera şi călătorii”, a spus Roosegaarde. “Dar acum, aceste maşini lovesc înapoi, ceea ce face extrem de poluat aerul în oraşele cu o înaltă densitate.”

După o perioadă în care funcţionează în Rotterdam, Turnul va călătorii în jurul lumii, în oraşe lovite de poluare, inclusiv Mumbai şi Beijing.

Turn de purificare a aerului, amplasat în Rotterdam

Spread the love


Scrieti un comentariu