Prisma » Ştiinţă » Simularea unei misiuni marţiene pe un vulcan din Hawaii

Simularea unei misiuni marţiene pe un vulcan din Hawaii

Simulare misiuni marţiene pe un vulcan din Hawaii

A fost selectat echipajul care va petrece 365 zile în izolare în următoarea misiune Hawaii Space Exploration Analog and Simulation (HI-SEAS). Cei şase oameni de ştiinţă vor începe misiunea în domul alimentat cu energie solară situat pe vârful Mauna Loa, în data de 28 august. Este a patra şi cea mai lungă misiunea HI-SEAS de până acum în cadrul proiectului de cercetare care simulează explorarea pe un interval de lungă durată în spaţiu derulat de Universitatea din Hawaii, Manoa.

Similar misiunilor HI-SEAS anterioare finanţate de NASA, şi aceasta se va concentra asupra coeziunii şi per-formanţei membrilor echipajului. Cercetătorii implicaţi în proiectul HI-SEAS lucrează pentru dezvoltarea unei componenţe eficace a echipei şi la strategii eficiente de sprijin pentru a permite echipajelor să călătorească cu succes pe Marte şi înapoi, un drum cu o durată estimată de trei ani.

Echipajul va fi monitorizat cu ajutorul unor metode variate care includ camere, senzori corporali, supraveghere electronică, şi altele. Cercetători şi colaboratorii lor vor studia coeziunea grupului în timp, colectând date pe o gamă largă de factori cognitivi, sociali şi emoţionali care pot afecta performanţa echipei.

“Cu cât fiecare misiune devine mai lungă, cu atât putem înţelege mai bine riscurile călătoriei în spaţiu”, a declarat Kim Binsted, cercetătorul principal HI-SEAS şi profesor la Departamentul de Informaţii şi Informatică al universităţii. “Noi sperăm că această misiune va extinde înţelegerea noastră actuală a factorilor sociali şi psihologici implicaţi în călătoriile şi explorarea de lungă durată în spaţiu şi să furnizeze NASA date solide cu privire la modul cel mai bun de selecţie şi susţinere a unui echipaj de zbor care să funcţioneze coerent ca echipă când se află în spaţiu”, a mai spus el.

Misiunea de un an, care demarează la sfârşitul lunii, a fost precedată de o misiune lungă de patru luni şi una de opt luni. În luna mai, NASA a acordat HI-SEAS al treilea grant pentru a menţine finanţarea proiectului de cercetare şi misiunile sale până în 2018.

Habitatul HI-SEAS

Habitatul HI-SEAS este situat la aproximativ 2.400 metri altitudine (peste această limită apare, de obicei, răul acut de munte – RAM), într-o carieră abandonată pe versantul nordic al vulcanului Mauna Loa. Acesta se află lângă un versant abrupt format dintr-un şir de conuri de zgură care provin de la un tub de lavă prăbuşit. Locul conţine puţină vegetaţie, nu sunt specii rare, protejate, şi nici situri arheologice sau locuri pentru practici culturale – impactul asupra mediului este minim, una din cerinţele pentru desfăşurarea experimentelor ştiinţifice civile.

Habitatul, bazat pe un dom, are două nivele, parterul care include zonele comune, cum ar fi bucătărie, sufragerie, cabină de duş, laborator, loc pentru exerciţii şi spaţii comune, şi un etaj care include şase saloane separate şi baie. În plus, un atelier transformat dintr-un container de transport este ataşat habitatului.

Misiunile “analoage”

Un mediu analog este, de obicei, un mediu cu baza pe Pământ care simulează aspecte ale unei misiuni spaţiale reale. Cercetarea analoagă reprezintă un aspect important al cercetării spaţiale, şi poate simula mai multe aspecte diferite ale misiunilor spaţiale reale. Există o serie de locaţii analogice în lume, care sunt utilizate de către agenţiile spaţiale şi organizaţiile de cercetare, ca o modalitate mai ieftină şi mai sigură de testare a sistemelor, aici, pe Pământ, care ar putea fi folosite în misiuni spaţiale reale.

Flashline Mars Arctic Research Station (FMARS) a fost înfiinţată în anul 2000 pe teritoriul Nunavut, Canada. Aceasta este primul mediu analog destinat planetei Marte creat de Mars Society, un grup de susţinere a cercetării spaţiului înfiinţat în august 1998.

Mars Desert Research Station (MDRS) este al doilea habitatul analog Marte stabilit de Mars Society, iar în 2001 a fost locuit de primul echipaj. În luna iulie a demarat o strângere de fonduri publică pentru refacerea habitatului.

Misiunea Mars-500 a reprezentat o serie de experimente efectuate între 2007 şi 2011, sponsorizate de Rusia, Agenţia Spaţială Europeană, şi China. Etapa finală a experimentului a fost simularea unei misiuni pe Marte, cu echipaj uman, pe o durată de 520 de zile.

Poate, cel mai extrem site analog este staţia Aquarius, situată pe fundul oceanului, la 5.6 km în largul coastei Florida, în Statele Unite. Aquarius este folosit de proiectul NEEMO al NASA, în care un echipaj de patru persoane petrece două sau trei săptămâni în habitatul subacvatic, unde trăiesc şi lucrează ca astronauţii.

Simulare misiuni marţiene pe un vulcan din Hawaii

Spread the love


Scrieti un comentariu