Copyright 2.0: de ce regulile existente trebuie aduse la zi
De multe ori, consumatorilor li se interzice accesul la conţinut online din cauza ţării în care încearcă să acceseze acest conţinut. Deputaţii europeni cer soluţii adecvate pentru o ameliorarea accesibilităţii transfrontaliere la servicii şi conţinut cu drepturi de autor. Pe 9 iulie, Parlamentul European a votat un raport întocmit de Julia Reda (Verzi/ALE, Germania) privind drepturile de autor.
Raportoarea a analizat implementarea directivei din 2001 privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor şi drepturilor conexe în societatea informaţională.
„Când a fost creată această directivă, nu existau telefoane inteligente, nici Facebook sau YouTube”, a spus raportoarea Julia Reda (Verzi/ALE, Germania), adăugând că schimbul de conţinut cu drepturi de autor între ţări a crescut rapid de când a fost adoptată directiva.
Principalele puncte ale raportului
Blocarea geografică: conţinutul protejat de drepturi de autor trebuie să fie accesibil transfrontalier. Blocarea geografică nu trebuie să împiedice minorităţile culturale ale statelor UE să acceseze conţinut sau servicii în propria lor limbă. Deputaţii europeni subliniază însă importanţa licenţelor teritoriale, în special pentru finanţarea producţiilor audio-vizuale sau de film.
Libertatea de panoramă: deputaţii au preferat să păstreze situaţia actuală prin respingerea propunerii conform căreia o autorizaţie ar fi trebuit să fie cerută pentru utilizarea comercială a acestor imagini, de la deţinătorii de drepturi. Conform legislaţiei UE privind drepturile de autor în vigoare, statele membre pot insera sau nu o aşa-numită clauză de liberă panoramare în legislaţia lor în domeniu.
Excepţii: Comisia ar trebui să revizuiască excepţiile existente la legile drepturilor de autor pentru a le adapta mai bine la mediul digital şi să examineze aplicarea unor standarde minime, mai spune Parlamentul. Comisia ar trebui, de asemenea, să aibă în vedere anumite excepţii obligatorii acolo unde obiectivul ar fi protejarea unor drepturi fundamentale, precum şi posibilitatea de a face excepţii pentru biblioteci care să poată împrumuta materiale în format digital pentru oameni de ştiinţă să extragă texte şi date.
Se estimează că o propunere legislativă privind drepturile de autor va fi propusă de Comisie înainte de sfârşitul anului.
REF.: 20150706STO74829
Publicat in: 05/08/2015 | Nu sunt comentarii » |