Prisma » Mediu » Ocolul Silvic Văliug şi Direcţia Silvică Caraş-Severin ţin „la secret” tăierile de arbori în zona Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului!

Ocolul Silvic Văliug şi Direcţia Silvică Caraş-Severin ţin „la secret” tăierile de arbori în zona Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului!

taieri arbori din rezervatii

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit (detalii pe www.gecnera.ro), a realizat în perioada octombrie 2014 – februarie 2015 o monitorizarea în teren a agresiunilor împotriva pădurilor din interiorul şi din zonele limitrofe ale Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului, precum şi informaţiile apărute în presă în această perioadă care vizează tăierile de arbori care au loc în această zonă.

Pentru o corectă interpretare a informaţiilor colectate, GEC Nera s-a adresat Ocolului Silvic Văliug şi Direcţiei Silvice Caraş-Severin cu scrisoarea nr. 1532/17.02.2015 şi a solicitat, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, o listă a zonelelor cu aprobate de arbori aflate în exploatare în perioada 2014 – 2015 care sunt amplasate în interiorul şi în zona de vecinătate Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului, listă care să includă numărul de identificare a unităţilor amenajistice aflate în exploatare, categoriile de masă lemnoasă exploatate şi baza legală. Reprezentanţii Ocolului Silvic Văliug au informat telefonic GEC Nera că asemenea informaţii pot fi furnizate doar cu aprobarea Direcţiei Silvice Caraş-Severin iar OS Văliug urmează să solicite DS Caraş Severin un punct de vedere.

taieri arbori din rezervatii

Până la expirarea termenului legal de furnizare a informaţiilor GEC Nera nu a primit un răspuns la scri-soarea nr. 1532/17.02.2015 din partea instituţiilor vizate. Probabil se aşteaptă o aprobare de la directorul general al RNP Romsilva pentru aplicarea Legii 544/2001. Între timp GEC Nera a cerut un răspuns din partea d-nei ministru al mediului care, cu siguranţă, cunoaşte în detaliu conţinutul Legii 544/2001.

Monitorizarile au fost realizate în cadrul proiectului „STOP tăierilor ilegale de arbori în pădurile din zona parcurilor naturale plasate în sudul Banatului” realizat cu sprijinul financiar al FONDULUI PENTRU INOVARE CIVICĂ care este un program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank şi administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Doina Mărgineanu – Consilier pentru relaţii publice al GEC Nera

Spread the love


Scrieti un comentariu