Prisma » Mediu » Pentru ONG-urile din zona Banatului anul începe cu planuri şi propuneri de colaborare ferme

Pentru ONG-urile din zona Banatului anul începe cu planuri şi propuneri de colaborare ferme

Padure - foto Catalin Gavrila

În 27 ianuarie a avut loc la Reşiţa o întâlnire de lucru a organizaţiilor nonguvernamentale care activează în zona Banatului Montan, întâlnire ce a fost organizată la inţiativa asociaţiei WWF – Programul Dunăre Carpaţi România.

Asociaţia WWF derulează în Carpaţii din sud-vestul României proiectul Sălbăticia din Carpaţi, bogăţie pentru oameni şi are ca obiectiv principal crearea de condiţii pentru conservarea Carpaţilor din sud-vestul României ca zonă sălbatică, demonstrând oportunităţi de conservare şi management dar şi suport pentru dezvoltare locală şi regională.

Obiectivul întâlnirii a fost acela de a pune bazele unei colaborări în cadrul sectorului civil care să susţină conservarea cadrului natural şi dezvoltarea durabilă a comunităţilor în zona Banatului Montan, introducerea conceptului de sălbăticie şi a conectivităţii zonelor sălbatice.

Sedinta WWF - foto Adrian Grancea

Foto: Adrian Grancea

Întâlnirea s-a desfăşurat sub forma unui dialog informal la finalul căruia cei prezenţi au recunoscut necesitatea colaborării şi a reunirii resurselor şi eforturilor, cu atât mai mult în condiţiile în care în zona nostră se iau decizii care ne afectează direct activitatea, dar pentru care nu suntem consultaţi de către factorii de decizie. S-a conturat astfel nevoia pregătirii persoanelor din organizaţii cu privire la instrumentele pe care le avem la dispoziţie în aceste condiţii. Având în vedere faptul că una din principalele probleme identificate de cei prezenţi este exploatarea resurselor forestiere din zona Banatului, aceştia au fost de acord să participe la o întâlnire faţă-în-faţă cu reprezentanţii RNP, tocmai pentru a se comunica şi înţelege ambele puncte de vedere. În acelaşi timp, este nevoie de intervenţii pentru schimbarea legislaţiei care permite acţiuni care afectează negativ zonele sălbatice precum exploatarea masivă a resurselor pe teritoriul parcurilor naţionale.

Chiar daca cele 16 organizaţii prezente activează în domenii diferite, preocuparea pentru natură a acestora este evidentă. Profilului diferit al asociaţiilor prezente este un avantaj considerabil deoarece acest lucru va permie pe viitor o abordare pentru mai multe domenii de inters: legislaţie, activităţi de watch-dog, educaţie şi conştientizare, fotografie, turism sustenabil care să ducă către îndeplinirea obiectivului, o lume în care omul trăieşte în armonie cu natura.

Sedinta WWF - foto Adrian Grancea

Întâlnirea s-a încheiat cu consensul invitaţilor cu privire la obiectivul comun şi la necesitatea de a lucra în continuare împreună pentru îndeplinirea acestuia, astfel că aceasta a fost doar prima dintr-o serie de întâlniri de lucru care ne vor aduce împreună pe parcursul lui 2015.

Raluca Crîsta, coordonator de proiect WWF, declară: Preconizăm că de azi înainte, atunci când se iau decizii la nivel regional, instituţiile vor avea un sprijin real în noi, dar şi că va exista o voce puternică care semnalează pericole, care ameninţă bogăţia naturală din Carpaţii de sud – vest. Mulţumim pentru implicare celor care luptă pentru conservarea şi protecţia mediului în zona Banatului Montan: Grupul Ecologic de Colaborare Nera, Asociatia Altitudine Timisoara, Asociaţia Euroland Banat, Asociatia Speologica Exploratorii Resita, Fundatia Activity, Asociaţia Bike Attack Resita, Asociaţia Prietenii Munţilor Reşiţa, Club Montan Caransebes, Asociatia Salvamont Caransebes, Asociatia Speologica Prusik Timisoara, Asociatia Speologica SpeoTimis Timisoara, Asociatia Dunarea Moldova Noua, Foto Club Banatul Montan.

p> „Sălbăticia din Carpaţi, bogăţie pentru oameni” este un proiect implementat de WWF – Romania, organizaţie care militează pentru stoparea degradării mediului şi pentru a construi un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Proiectul este finanţat prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român şi se derulează de către WWF Programul Dunăre Carpaţi România, în parteneriat cu WWF Elveţia, Asociaţia Ecotur Sibiu, Asociaţia de Ecoturism din România şi Fundaţia Propark.

Padure - foto Catalin Gavrila

Foto: Cătălin Gavrilă

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

Spread the love


Scrieti un comentariu