Două săptămâni de la atentatele jihadiste care au îndoliat Franţa
Forţele speciale franceze i-au ucis la 9 ianuarie pe cei doi jihadişti acuzaţi de masacrul de la Charlie Hebdo, precum şi pe autorul unei luării de ostatici de la un magazin evreiesc din Paris.
Deznodământul a pus capăt unei perioade de trei zile de urmărire generală după atacul terorist de la birourile publicaţiei satirice Charlie Hebdo de la Paris, 7 ianuarie, în care au fost ucise 12 de persoane într-un atac în stil militar, şi care a fost urmat de alte două atacuri care au provocat moartea a încă cinci persoane. Victimele erau evrei, musulmani, atei sau creştini, francezi şi non francezi.
Cei 3 atacatori au susţinut că au legături cu ramura yemenită al-Qaida şi grupul Stat Islamic în Irak şi Siria.
Biroul procuraturii din Paris spune că patru bărbaţi au fost arestaţi sub suspiciunea că au avut legături cu atentatorii. Alte cinci persoane care au fost reţinute, ca parte a anchetei, au fost eliberate. Până în prezent, nimeni nu a fost pus oficial sub acuzare pentru atacurile din 7-9 ianuarie, cele mai sângeroase din istoria recentă a Franţei.
Un tribunal bulgar a decis, în 20 ianuarie, că un francez care admite că îi cunoştea pe atacatorii de la Charlie Hebdo, dar neagă că ar fi un extremist, să fie extrădat în Franţa în urma unui mandat de arestare emis de Paris.
Poliţia din Belgia şi Germania a arestat zeci de suspecţi într-o amplă acţiune anti-teroristă generată de atacurile din Franţa, deşi nu a fost stabilită o legătură cu teroriştii de la Paris.
Urmările asaltului asupra Charlie Hebdo s-au răspândit în întreaga lume, cu demonstranţii în sprijinul jurnaliştilor ucişi desfăşurate din Statele Unite ale Americii până în Brazilia, dar şi protestele violente împotriva revistei în Niger, Pakistan, Algeria şi Cecenia.
Publicat in: 22/01/2015 | Nu sunt comentarii » |