Marius Paniti şi „Ucigătorul de dinozauri”
Marius Paniti, de profesie inginer chimist şi, totodată, speolog amator în cadrul Clubului “Prusik”, din Timişoara a făcut o descoperire remarcabilă chiar în judeţul nostru. Este vorba despre un corp extraterestru, numit “Ucigaşul de dinozauri”.
Corpul descoperit de Marius Paniti, într-o peşteră din Caraş-Severin, este al celui mai mare asteroid care a căzut vreodată pe pământ şi are o vechime de peste 60 de milioane de ani.
Asteroidul descoperit de către Marius Paniti a primit chiar numele acestuia “ASTRID-PANITI”.
Acesta a sosit pe pământ cu o viteza de mii de kilometri pe oră şi având o temperatură de mii de grade Celsius, la intrarea în atmosferă. Elementele uşor fuzibile de la suprafaţa sa s-au volatilizat iar corpul ceresc devenit meteorit, s-a prăbuşit în apele Mării Tetis.
Descoperirea a avut loc în anul 2012 iar, potrivit lui Marius Paniti, analizele chimice efectuate la NASA asupra compuşilor acestuia au arătat că meteoritul este format din roci condrite şi acondrite, cele mai vechi roci care au existat vreodată în Univers.
Marius Paniti declara pentru presă că este vorba de cea mai dură rocă ce intră la calitatea de pietre preţioase, peste topaz şi sub rubin, smarald şi safir.
Acesta speră ca cei în măsură să aprecieze descoperirea să facă ceva în acest sens şi să fie promovată într-un fel sau altul această descoperire. Au trecut 2 ani de la acest eveniment dar se pare că lucrurile stagnează. Descoperitorul speră într-o colaborare cu autorităţile şi poate că se va evidenţia într-o oarecare măsură zona şi potenţialul ei.
Marius Paniti a făcut aceasta descoperire din întâmplare. El s-a distanţat de colegii cu care pornise în această aventură.
S-a oprit să bea apă dintr-o formaţiune carstică şi a văzut multe pietre cu aspect de pietre semipreţioase, gălbui, roşii, cenuşii, care contrastau cu formaţiunile calcaroase din jur. Fiind specialist în mineralogie şi-a dat seamă de importanţa descoperirii sale. El a reuşit să smulgă din pereţii grotei şi câteva fragmente de meteorit. Analizele au demonstrat natura silicatică a rocii extraterestre, o rocă cu o duritate inexplicabilă.
Descoperirea a fost confirmata şi recunoscuta de Muzeul de Mineralogie al Campaniei (Italia).
Analizele care au confirmat originea extraterestră a rocii şi importanţa descoperirii au fost făcute de laboratoarele Facultăţii de Chimie a UVT Timişoara, ale Catedrei de Fizică a Universităţii de Vest Timişoara şi ale Societăţii Pro Air Clean, societate româno-elvaţiano-germană, specializată, printre altele, şi în analize chimice.
Elena Franţ
Publicat in: 02/10/2014 | Nu sunt comentarii » |