Prelevare de organe în premieră pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa
În noaptea de 13 spre 14 septembrie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa a avut loc cu succes prima prelevare de organe din istoria acestei instituţii spitaliceşti şi din judeţ.
În cadrul “Programului Naţional de Prelevare de Organe, Ţesuturi şi Celule de Origine Umană” în spitalul din Reşiţa au fost prelevate organe, adică rinichi şi ficat, de la o pacientă în vârstă de 52 de ani, aflată în moarte cerebrală.
Donatoarei i-au fost menţinute funcţiile vitale în cadrul secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă până la sosirea echipelor medicale specializate în prelevarea de organe.
În acest caz, s-au prezentat 2 echipe de prelevare. O echipă formată din 3 medici din Centrul Universitar Cluj care s-a ocupat de prelevarea rinichilor şi cea de-a doua echipă formată din alţi 3 medici din Centrul Universitar Bucureşti – pentru prelevarea ficatului.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa este acreditat de către Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională de Transplant încă din anul 2013 pentru activitatea de prelevare de organe, celule şi ţesuturi de origine umană. Spitalul are chiar şi un medic responsabil cu identificarea potenţialilor donatori aflaţi în moarte cerebrală, diagnosticarea morţii cerebrale şi menţinerea în condiţii fiziologice a potenţialilor donatori, în persoana dr. Rodica Măslin – specialist ATI. Acest medic s-a ocupat de menţinerea funcţiilor vitale ale donatoarei până la sosirea celor două echipe de medici care s-au ocupat de prelevarea organelor.
Acţiunea de prelevare în premieră pentru Reşiţa şi Caraş-Severin s-a finalizat cu succes după 5 ore în care toată operaţiunea s-a desfăşurat în bune condiţii, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă, Violeta Florea.
Spitalul Judeţean de Urgenţă s-a ridicat la înălţime prin faptul că echipa medic-asistent ai instituţiei medicale reşiţene s-a ocupat de toate operaţiunile premergătoare actului de prelevare.
Medicul Rodica Măslin a menţinut funcţiile vitale ale donatoarei, fiind totodată responsabil cu identificarea potenţialilor donatori aflaţi în moarte cerebrală, diagnosticarea morţii cerebrale şi menţinerea în condiţii fiziologice a potenţialilor donatori. Iar asistentul şef pe secţia ATI, Daniel Căpriţă, a avut atribuţii de coordonator de transplant, până la sosirea echipelor medicale specializate în prelevarea de organe.
După spusele medicului Rodica Măslin : „moartea cerebrală echivalează cu decesul civil al pacientului, reprezintă o pierdere a funcţiei neurologice a creierului, care va duce ulterior la pierderea centrului vaso-motor care asigură circulaţia sângelui prin organism precum şi a respiraţiei, determinând în final moartea tuturor ţesuturilor şi celulelor din organism. Declararea morţii cerebrale se face după protocoale legiferate şi sunt respectate în tocmai. La declararea morţii cerebrale participă medicul anestezist şi medicul neurolog”.
Pacientul aflat în moarte cerebrală are organe de care nu mai are nevoie, în schimb aceste organe sunt vitale pentru bolnavi aflaţi pe lista de aşteptare pentru un transplant. La nivel naţional există un Registru de Transplant în care sunt înscrişi pentru un potenţial transplant.
Nu toate organele unei persoane pot fi folosite pentru transplantare deoarece datorită dezordinilor ce apar în organism „se produc hipoxi şi tot felul de tulburări electrolitice care pot afecta organele în sine” şi atunci trebuie monitorizat şi asigurat un suport vital corespunzător astfel încât organul ce va fi transplantat să fie cât mai viabil”, după cum a precizat dr. Măslin.
Organele pot fi transplantate numai în urma acordului scris al familiei donatorului şi doar strict acele organe pentru care familia îşi exprimă acordul.
Prima prelevare de organe la noi în ţară s-a realizat în 1985 atât în centrele din Bucureşti cât şi în Timişoara. Ulterior s-a făcut o reorganizare a întregului sistem pentru a putea ajunge în rândul ţărilor europene pentru că la un moment dat am fost ultimul loc în transplant de organe de la donatori aflaţi în moarte cerebrală, a mai precizat medicul Rodica Măslin.
Organele prelevate la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa au salvat viaţa a trei pacienţi.
Organele prelevate au plecat spre spitalele din Bucureşti şi Cluj, iar echipele medicale sosite de la aceste Centre Universitare au fost medici chirurgi specializaţi în prelevare de organe, care au venit cu echipament de transport şi tot instrumentarul necesar acestei operaţiuni.
Echipa de cadre medicale din Reşiţa care s-au ocupat de operaţiunile premergătoare prelevării spera ca oamenii să fie în viitor mai deschişi şi mai receptivi la acest act umanitar care implică salvarea altor vieţi.
Elena Franţ
Publicat in: 25/09/2014 | Nu sunt comentarii » |