Prisma » Sănătate » Călătoriţi? Nu uitaţi cardul european de asigurări de sănătate!

Călătoriţi? Nu uitaţi cardul european de asigurări de sănătate!

Când vă aflaţi în altă ţară din UE, cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) vă facilitează accesul la serviciile medicale de care aţi putea avea nevoie. Astfel, puteţi economisi timp şi bani. Dacă vă aflaţi în altă ţară din UE, CEASS vă oferă acces la unităţile medicale de stat şi vă permite să beneficiaţi de tratamentul la care au dreptul şi cetăţenii asiguraţi în ţara respectivă. Costurile diferă de la o ţară la alta, în funcţie de sistemul de sănătate, dar cardul le-ar putea reduce şi, în unele ţări, v-ar putea garanta chiar şi acces la îngrijiri gratuite.

Cardul se obţine de la casele naţionale de asigurări de sănătate şi poate fi folosit în toate cele 28 de ţări ale Uniunii Europene, precum şi în Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein.

Fiţi pregătiţi

Când călătoriţi, chiar dacă sunteţi în posesia cardului european de asigurare de sănătate, nu uitaţi că:

  • este recomandat să aveţi şi o asigurare de călătorie. Cardul nu acoperă asistenţa medicală din sistemul privat, cheltuielile de repatriere sau salvare montană, ori pierderea sau furtul de obiecte de valoare.
  • el nu poate fi folosit nici în cazul tratamentelor planificate.
  • cardul se obţine gratuit, deşi se pare că au existat cazuri în care unii intermediari au perceput taxe pentru eliberarea lui.

Sunteţi pe drum? Descărcaţi aplicaţia!

Pentru a vă ajuta să vă planificaţi călătoria, mai multe magazine de aplicaţii vă pun la dispoziţie, în 25 de limbi, noua aplicaţie CEASS. Aceasta vă informează:

  • cum trebuie să utilizaţi cardul în ţările vizate şi cum puteţi obţine rambursarea costurilor
  • pe cine puteţi contacta dacă vă pierdeţi cardul.

Aplicaţia nu generează cardul CEASS şi nici nu îl înlocuieşte.

Comisia Europeană – Mediu, consumatori şi sănătate

Spread the love


Scrieti un comentariu