Prisma » Sănătate » Doctorul Gheorghe Jurj: ”Dacă nu ar exista, homeopatia ar trebui inventată”

Doctorul Gheorghe Jurj: ”Dacă nu ar exista, homeopatia ar trebui inventată”

Doctorul Gheorghe Jurj, homeopatie

Pentru prima dată, homeopatia românească vine spre pacienţii săi printr-un turneu naţional de conferinţe susţinut de Preşedintele Onorific al Asociaţiei Române de Homeopatie Clinică. Pornind de la această idee de a ajuta oamenii să cunoască importanţa homeopatiei în tratarea afecţiunilor, binecunoscutul medic reşiţean, actualmente stabilit la Timişoara, Gheorghe Jurj, a susţinut în oraşul din care a plecat, o conferinţă cu tema: „Homeopatia în medicina familiei”.

După părerea doctorului Jurj: ”Dacă nu ar exista, homeopatia ar trebui inventată”, pentru că ea răspunde unor probleme reale ale medicinii, atât din partea pacienţilor cât şi din partea medicilor şi poate chiar a sistemului medical, care ar putea fi mai accesibil, mai ieftin, mai eficace şi mai uman”.

Activitatea medicului homeopat a fost şi este una fructuoasă cu implicare desăvârşită în ceea ce numeşte „disciplină medicală onorabilă”.

După terminarea Facultăţii de medicină din Timişoara, în anul 1984, face stagiatura la Spitalul Judeţean din Reşiţa în perioada 1984 – 1986 şi în acelaşi perioadă lucrează la un cabinet de acupunctură.

În perioada 1986-1991 activează ca medic generalist la ACH Poiana Mărului. Apoi devine director al Centrului de Medicină Integrală la Maşloc.

În anul 1994 înfiinţează primul său cabinet particular de homeopatie care se găseşte în Timişoara pe care îl deţine şi în prezent.

A obţinut numeroase titluri care îi certifică activitatea: Titlul Master of Art, MA în acupunctură oferit de Asociaţia de acupunctură britanică, Doctor of Science în Medicina Alternativă – Open University Colombo, conferit la Congresul mondial de Medicină Alternativă, Malaga în 1988. Lector al cursurilor Societăţii Române de Homeopatie, dar şi lector al Centrului de Perfecţionare a cadrelor din Ministerului Sănătăţii.

A scris numeroase articole în reviste de sănătate şi are peste 40 de articole de specialitate publicate în limba română în Revista Română de Homeopatie.

Renumitul medic a scris în alte limbi în jurnale internaţionale şi are numeroase participări cu lucrări la congrese naţionale şi internaţionale.

Doctorul Gheorghe Jurj, homeopatie

Ce este de fapt homeopatia?

Homeopatia este o ramură a medicinii alternative care se ocupă cu tratamentul bolilor prin stimularea capacităţii de vindecare a organismului precum şi cu prevenirea apariţiei afecţiunilor la cei predispuşi. Această ramură abordează omul ca întreg, încercând să trateze ţinând cont de acest întreg şi de evoluţia sa dinamică. Vindecarea este concepută în homeopatie ca o restaurare rapidă, blândă şi permanentă a sănătăţii prin anihilarea bolii în toată extinderea sa. În prezent homeopatia are o largă răspândire pe plan mondial şi este practicată legal, organizat şi în mod oficial de către medici cu drept de practică, în 17 ţări şi în mod curent în peste 80 de ţări, iar în România este recunoscută de Ministerul Sănătăţii.

Cum argumentează doctorul Gheorghe Jurj importanţa homeopatiei în tratarea bolilor?

Un argument pentru homeopatie este faptul că medicaţia alopatică este toxică, cu multe contraindicaţii şi reacţii adverse, iar mulţi pacienţi sunt reticenţi la ea, datorită multitudinii de reacţii toxice şi adverse ce apar la folosirea medicamentelor chimice în doze mari. „Sunt fie efecte toxice inerente ce duc la disfuncţii organice, fie reacţii de sensibilizare ce duc la alergii şi care, uneori fac imposibilă utilizarea unor medicamente”. Homeopatia ţine seama de toate acestea şi încearcă să reducă efectele adverse. Nevoia unei alternative care să folosească substanţe non-toxice, eventual diminuate, este clară, pacienţii doresc mijloace eficace dar blânde de terapie şi homeopatia le-o poate oferi”.

„Pe de altă parte, alopatia este cantonată ferm în domeniul tratării entităţilor nosologice bine definite (a bolilor), dar complexitatea reacţiilor umane la boală este foarte mare, ceea ce face ca boala să nu se prezinte ca o realitate abstractă ci în concreteţea ei la fiecare pacient; în fapt, avem de a face cu bolnavi care prezintă boli mai mult sau mai puţin definite. Homeopatia ia în seamă nu doar simptomele bolii, ci toate simptomele şi caracteristicile individului bolnav, fiind astfel o doctrină holistică, integrativă, răspunzând nevoii de completitudine a pacienţilor şi medicilor. Există o mulţime de condiţii de graniţă, prost definite nosologic (ca boli), în care deşi suferinţa este reală, perspectiva strict nosologică a alopatiei nu le face faţă. De asemenea există perturbări ale sistemului imun sau ale homeostaziei organismului care necesită o echilibrare a acestuia şi nu doar o acţiune strict simptomatică; acestea sunt domeniul predilect al homeopatiei”.

În prezent pacienţii au devenit din ce în ce mai conştienţi de riscurile tratamentelor chimice cu doze mari şi doresc o alternativă mai puţin nocivă şi mai naturală. Tratamentele cu antibiotice, corticoizi sau antidepresive fac parte din metodele de tratament ale multor pacienţi şi mulţi dintre aceştia au conştientizează că doresc să le evite şi să recurgă la o medicină alternativă eficace şi blândă. (sursa: www.drjurj.ro). Doctorul Jurj sfătuieşte însă ca pentru a aprecia mai bine efectele tratamentului homeopatic, oamenii să înveţe să se observe. Nu doar faptul că boala trece are importanţă (deşi acesta este punctul esenţial, bineînţeles) ci şi ce se modifică în comportamentul sau viaţa dumneavoastră în toate aspectele”.

Observarea amănuntelor vizavi de reacţia la tratament sunt foarte importante ca medicul să înţeleagă toate aspectele evoluţiei stării de sănătate sau a reacţiilor adverse. Comunicarea medic pacient este esenţială pentru a ajunge la o atitudine terapeutică specifică, adică aceea de a prescrie remediul homeopatic eficient.

Homeopatia este un domeniu complex care trebuie studiat şi înţeles de fiecare în parte iar argumentele pro şi contra se pot analiza individual.

Elena Franţ

Spread the love


Scrieti un comentariu