Prisma » Politic » Ucraina

Ucraina

După luni de proteste împotriva regimului instalat la Kiev, în regiunea Lugansk şi în regiunea Doneţk, estul Ucrainei, a fost organizat, în 11 mai, referendumul pentru auto-determinare.

Consultarea, desfăşurată după mai multe zile în care armata ucraineană a desfăşurat intense “operaţiuni antiteroriste” în zonă, soldate cu peste 100 de morţi, potrivit Kievului, este considerată ilegală şi nulă de către UE şi SUA.

Ca răspuns la presupusa implicare a Rusiei în aceste evenimente, UE a adoptat un nou set de sancţiuni împotriva unor persoane din Rusia şi a două entităţi din Crimeea.

Preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, ministrul elveţian de externe Didier Burkhalter, a remarcat faptul că Rusia nu a recunoscut oficial rezultatele referendumului organizat în estul Ucrainei, limitându-se să declare că Moscova “respectă” expresia voinţei populaţiei din regiune.

“Pe parcursul ultimelor săptămâni a fost multă violenţă şi puţin dialog”, a declarat Secretarul General al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, reporterilor de la sediul ONU. “Fac apel la toţi cei care au încercat să submineze unitatea Ucrainei, integritatea teritorială şi stabilitatea să înceteze imediat astfel de acţiuni”.

“Autorităţile de la Kiev trebuie, de asemenea, să continue să răs-pundă la astfel de acte cu reţinere maximă, în cadrul legilor din Ucraina şi în acord cu principiile internaţionale ale drepturilor omului”, a adăugat el.

În Ucraina se vor desfăşura alegerile prezidenţiale speciale la data de 25 mai.

Potrivit unui studiu realizat de grupul sociologic “Rating” înaintea tragediei de la Odessa şi intervenţiei armate din est, jumătate (51%) din toată populaţia declara că va lua sigur parte la alegerile prezidenţiale din Ucraina şi 27% probabil va lua parte. Comparativ cu anchetele precedente, prezenţa la vot în Donbas a scăzut la 22%, cei hotărâţi să voteze, şi 20%, cei care mai mult ca sigur nu vor vota.

Spread the love


Scrieti un comentariu