Ucraina
Prim-ministrul interimar ucrainean a anunţat că partea politică a acordului de asociere între Ucraina şi Uniunea Europeană va fi semnată în timpul summitului din 21 martie, adăugând că partea economică va fi semnată “mai târziu”.
Semnarea componentei economice din acest acord a fost îngheţată, la sfârşitul luni noiembrie a anului trecut, de preşedintele înlăturat de al putere, Viktor Ianukovici. Refuzul său a declanşat mişcarea de contestare care a condus la schimbarea de regim.
Consiliul Uniunii Europene reunit la nivel de miniştri de Externe a confirmat intenţia UE de a semna partea politică a Acordului de asociere cu Ucraina la data de 21 martie la Bruxelles.
Crimeea
Cetăţenii din Crimeea au fost chemaţi să decidă, prin referendum, dacă peninsula rămâne parte a Ucrainei, cu autonomie largă, sau devine parte integrantă a Federaţiei Ruse. Peste 80% din cei 1.5 milioane alegători înregistraţi au votat, 96.77% dintre aceştia au optat pentru a doua variantă.
Kievul, capitalele europene plus SUA nu au recunoscut consultarea publică acuzând Rusia de încălcarea dreptului internaţional prin sprijinul acordat acestei acţiuni.
În ajunul scrutinului, Rusia şi-a exercitat dreptul de veto privind o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care declara referendumul din Ucraina invalid.
Potrivit autorităţilor din Crimeea, aproximativ 135 de observatori au monitorizat referendumul. Ei au venit din 23 de ţări, printre care Austria, Belgia, Bulgaria, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Letonia şi Polonia. Aceştia nu au semnalat iregularităţi în timpul consultării publice.
În urma votului exprimat, Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care Moscova recunoaşte Crimeea ca stat independent. Ulte-rior, împreună cu noii lideri ai Crimeii a fost semnat un acord privind alipirea peninsulei din sudul Ucrainei la Rusia. Potrivit documentului, Crimeea intră în componenţa Federaţiei Ruse începând de marţi, 18 martie. ”Începând cu data primirii în Federaţia Rusă a Republicii Crimeea, în componenţa Federaţiei Ruse se formează noi subiecţi – Republica Crimeea şi oraşul de importanţă federală Sevastopol”, indică textul amintit. După amendarea Constituţiei Federaţiei, pentru a permite acceptarea noilor entităţi, Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, urmează să aprobe un proiect de lege federală care să încorporeze Crimeea şi oraşul Sevastopol în teritoriul rus, precum şi ratificarea unui tratat internaţional cu guvernul din Crimeea pentru a face acest lucru posibil.
În lipsa unor evenimente violente scăpate de sub control, va urma o perioadă de tranziţie pentru reglementarea problemelor de integrare a Crimeii în sistemul economic, financiar şi judiciar al Rusiei, perioadă care se întinde până în 2015.
La scurt timp după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat acordurile, preşedintele american Barack Obama a anunţat că liderii occidentali se vor întâlni pentru a decide următoarele acţiuni.
Liderii G7 au suspendat deja aranjamente pentru un summit G8, care a fost programat să aibă loc la Soci, în iunie, din cauza dezacordurilor legate de Ucraina.
Vicepreşedintele american a anunţat că Rusia va fi supusă unor “sancţiuni suplimentare” din parte SUA şi UE, în cazul în care continuă “anexarea” peninsulei Crimeea.
Şi reprezentanţii UE dar şi liderii principalelor state din uniune au afirmat că nu vor recunoaşte “anexarea” acestui teritoriu ucrainean.
Publicat in: 20/03/2014 | Nu sunt comentarii » |