Prisma » Civica » Mai aproape mi-e DNA-ul decât Crimea

Mai aproape mi-e DNA-ul decât Crimea

Toată media fierbe şi dă peste oală pe tema alipirii, anexării Crimeii de către Federaţia Rusă. Eveniment major în plan geopolitic, geostrategic, ce a aruncat în aer cancelariile din Occident şi Casa Albă. Cei ca noi, adică nespecialişti în asemenea jocuri de putere am putea exclama pur şi simplu, cu coatele sprijinite de tăblia barului: le-a tras-o Putin americanilor şi Occidentului! Cu siguranţă însă, lucrurile sunt mult mai complicate şi specialiştii, şefii de guverne şi de state, dar mai ales păpuşarii se vor strădui să calmeze lucrurile şi să le canalizeze înspre un status quo acceptabil.

Ce nu înţeleg este de ce se îmbăţoşează şi se crizează politicienii şi liderii de stat din România. Oricum, jocurile internaţionale se fac cu sau fără voia lor. Exemple sunt nenumărate, de multe ori pigmentate cu imagini în care greii se fac că nu văd o mână întinsă de ai noştri a salut sau se repoziţionează la poza de grup ce se face la finalul întâlnirilor internaţionale. În câte ţări importante pe tabla de şah internaţională a fost invitat preşedintele României în vizite oficiale? Câţi dintre greii mapamondului au vizitat oficial România în ultimul deceniu? Că tot am plecat de la Crimea, parcă Polonia a fost agreată ca diplomat regional. Poate mă înşel în cele scrise şi diplomaţia română face şi tace, departe de blitzuri. Tare m-aş mira!

Şi, sincer, cred că nu e rostul meu de român de rând să-mi bat capul dacă Merkel şi Obama vor sau nu să facă un şeptic cu Băsescu. Ce ar trebui să-mi dea bătăi de cap ar fi nivelul meu de trai, secătuit de corupţia endemică a societăţii româneşti, cu deosebit devotament implementată şi condusă de statul român prin cine, dacă nu prin cei ce cerşesc o strângere de mână în pauzele de cafea ale diverselor summituri. Contabilizând doar cazurile dovedite, corupţia loveşte în politicieni, şefi de consilii judeţene, primari, miniştri, şefi de deconcetrate (numiţi politic prin concurs!) şi trece la profesii, onorabile: medici, profesori, doctori, universitari. Aţi avut curiozitatea să contabilizaţi în, hai să spunem ultimele 12 luni, sumele vehiculate în cazurile de corupţie prezentate public de DNA şi celelalte instituţii abilitate? Eu am încercat şi, când am trecut de suta de milioane de euro şi am şi văzut cine i-a sifonat, am început să cred că şi acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care politicienii noştri nu prea sunt frecventabili.

Spread the love


Scrieti un comentariu