Medicina integrativă – o altfel de viziune asupra bolii
Medicina integrativă, faţa mai umană a medicinii, are o conotaţie mai largă, şi cuprinde totalitatea metodelor prin care se poate aborda sănătatea omului. În cabinetul propriu, medicul Carmen Bratu asociază metodele clasice ale medicinii cu metode alternative, adică utilizează aparatul de biofeedback SCIO. Acesta este un dispozitiv care detectează şi reduce stresul.
Medicina integrativă se bazează pe o paradigmă prin care la originea bolii sunt cauze multiple pe diferite planuri ale conştiinţei, adică cauzele bolii pot fi de natură fizică, mentală, emoţională, spirituală. Niciodată cauza nu este pe un singur nivel şi de aceea şi abordarea bolii se face pe mai multe nivele. Practic se merge spre cauză şi spre însănătoşirea omului, precizează doctor Carmen Bratu, specialist în biofeedback.
La bază, medicul Carmen Bratu, este specialist pediatru şi astfel poate aborda copiii şi din punct de vedere fizic, adică după medicina clasică. În cazul adulţilor recurge la metoda de biorezonanţă, un sistem neinvaziv prin care se evaluează toate dezechilibrele la nivelul corpului uman. Pentru o astfel de abordare foloseşte aparatul SCIO, la care clientul este conectat şi în urma unor evaluări foarte scurte se constată, în profunzime, cauzele bolii şi astfel se poate merge la terapia ţintită.
Cum ajută SCIO în vindecare?
Aparatul SCIO furnizează frecvenţe proprii prin diferite programe pentru a reduce sau neutraliza tiparele frecvenţelor disctructive. Altfel spus, este reactivată abilitatea de autoreglare şi autovindecare a organismului.
SCIO permite monitorizarea beneficiilor asupra stării de sănătate de la o şedinţă la alta.
Această metodă nu exclude diagnosticul şi tratamentul medical clasic, fiind de un real folos medicilor de orice specialitate, pentru o mai bună abordare a pacientului.
Se poate utiliza la orice vârstă, chiar şi la sugari, nu este dureros şi nu are efecte secundare.
Acest dispozitiv este aprobat de Ministerul Sănătăţii şi se pare că are un real succes în rândul celor care au ales această metodă de evaluare şi vindecare a stării de sănătate.
Dr. Bratu Carmen a precizat că un alt rol al acestei metode îl are conştientizarea şi educarea pacientului asupra participării personale la propria vindecare.
Medicina integrativă, în comparaţie cu medicina clasică, vede omul ca un întreg, iar boala din corpul fizic ca o reflexie a dezechilibrelor pe celelalte nivele, dincolo de cel fizic: nivelul vital, mental, supra-mental, spiritual. Toate acestea sunt de fapt nivele ale conştiinţei omului, precizează Carmen Bratu. Conştiinţa este considerată ca un întreg şi astfel se văd dezechilibrele în starea incipientă a unei boli, un pre-diagnostic. Se pot depista dezechilibre la diferite organe, ţesuturi, dar şi dezechilibre la nivel nutriţional. Prin această alternativă medicală se poate merge şi mai departe cu descoperirea dezechilibrelor, pe nivel emoţional, mental şi se pot depista traumele persoanei respective încă din intrauterin şi până în prezent. Astfel se pot stabili tiparele mentale care au determinat apariţia bolii în corpul fizic, pentru că, susţine medicul Carmen Bratu, de fapt fizicul este doar o reflexie a mentalului (emoţii, traume, modul de gândire a fiecăruia) care produce în timp îmbolnăvirea unui anumit organ în funcţie de tipul de emoţie a omului. O anumită emoţie trăită rezonează cu un anumit organ. De exemplu, furia rezonează cu ficatul, adică o furie foarte puternică, o furie dusă mulţi ani afectează ficatul, îl sensibilizează, informează cu convingere medicul.
Carmen Bratu precizează că în cabinetul ei pacientul este abordat pe toate nivele, nu doar fizic.
Care este diferenţa între felul în care pacientul este tratat într-un cabinet medical clasic şi cel în care metodele de diagnosticare se bazează pe biorezonanţă? La această întrebare doctor Bratu a mărturisit că-şi primeşte pacientul într-un mod foarte degajat şi nu-l tratează din start ca pe un om bolnav, deşi în mod normal, oricine merge la doctor înşiră de la început toate bolile pe care le are. Spre surprinderea celui care ajunge în cabinet, doctorul Bratu îl linişteşte şi îl asigură că nu are nici o boală. Acesta este considerat primul pas spre vindecare, în medicina integrativă. „Starea de ne-bine, de boală vine din mintea noastră, din modul nostru de gândire, de programele pe care le avem la nivel mental, programe care ne-au fost implantate încă din copilărie, dar odată ce te detaşezi de termenul de boală, de diagnostic, toate lucrurile vin de la sine, şi în timpul investigaţiei merg atât pe conştientizarea cauzei bolilor, cât şi pe terapii şi omul îşi vizualizează vindecarea, practic este o coparticipare la vindecare.”
S-a ajuns la concluzia că sunt momente din viaţa fiecărui om care au declanşat la un moment dat anumite boli, iar medicul precizează că este important să se urmeze firul evenimentelor şi pacientul să conştietizeze ce s-a întâmplat. Un exemplu elocvent pe care îl dezvăluie, pentru a înţelege toate aceste procedee, este cazul unei adolescente care a venit la cabinetul de biorezonanţă cu o durere de cap nediagnosticată de medici prin metodele medicinii clasice. „S-a constatat că, pe lângă traumele emoţionale, tânăra avea o traumă în subconştient, o hemoragie, legată de o problemă cu splina. După discuţii, mama fetei a relatat medicului că tânăra şi-a scos splina în urmă cu câţiva ani pentru că avea hemoragie. Tânăra n-a recunoscut că pentru ea asta a fost o traumă atunci, iar subconştientul ei a luat-o ca pe o traumă şi i s-a indicat să facă investigaţii pe acest nivel. Apoi i s-a diagnosticat şi o problemă de coagulare a sângelui. Tânăra a fost conştientizată şi au urmat terapii.” Conştientizarea traumei face subconştientul să lucreze şi să pregătească pacientul pentru vindecare.
Conştientul omului este practic limitat, doar 10 % din ceea ce se cunoaşte în realitate reprezintă conştientul, restul informaţiilor zac în subconştient şi apar în conştient prin sentimente, prin emoţii, iar dacă oamenii ar fi atenţi la toate sentimentele trăite ar putea gândi indirect la ce transmite subconştientul. „Noi nu suntem atenţi în fiecare zi la reacţiile noastre, secundă de secundă, nu le băgăm în seamă şi apar tiparele de comportament. Acele tipare sunt cheia problemelor noastre din corpul fizic”.
Ce a determinat-o pe medicul Carmen Bratu să aleagă un alt tip de abordare a medicinii? Răspunsul este unul surprinzător pentru cei pragmatici până în măduvă, şi anume, într-o anumită etapă a vieţii medicina integrativă a ales-o p ea şi susţine că lucrurile apar în viaţă atunci când omul e pregătit pentru acel lucru. Din totdeauna a văzut pacientul dincolo de ce se vede cu ochii fizici. A lucrat pe secţii de pediatrie în spital şi chiar la urgenţe, confruntându-se cu situaţii de viaţă şi de moarte şi de multe ori când reanima un copil ştia că cineva i se alătură dincolo de fizic. A îmbrăţişat pediatria pe toate laturile ei. Lucrând la leagănul de copii a învăţat ce înseamnă latura emoţională, abandonul trăit de copii şi pe care l-a trăit alături de ei. „De multe ori m-am gândit cum am putut să fiu atât de limitată în percepţia bolii copilului. Medicina te face să priveşti copilul foarte fugar, ţintit pe simptome, fără să te mai axezi pe partea lui emoţională, pe partea lui de familie, pe structura lui socială şi mă bucur că eu pot să abordez altfel copilul”.
A mai lucrat şi la nivel de organizare medicală, ca inspector la Direcţia Sanitară, ani care au făcut-o mai riguroasă, mai calculată. De altfel a fost atrasă şi de genetică şi toate acestea au adus – o aici, să practice o altfel de medicină, medicina integrativă. La început s-a întrebat ce caută pe drumul acesta neexploatat de prea mulţi medici, unde nu sunt regulile scrise aşa cum trebuie, dar pas cu pas în ani de zile a ajuns aici, să aplice vindecarea prin conştientizare şi determinarea omului să participe la propriul proces de vindecare.
Pentru a putea practica astfel de metode medicul a mărturisit că a avut nevoie de o perioadă de pregătire, numeroase cursuri şi întâlniri internaţionale, la început, apoi naţionale, cursuri de terapii complementare şi alternative, procesul fiind de lungă durată. A fost necesar, pentru a practica acest tip de medicină, să cunoască inclusiv termeni de fizică cuantică şi să înţeleagă cum funcţionează organismul la nivel atomic şi subatomic.
Medicina integrativă este tot mai răspândită la noi în ţară şi practicată de tot mai mulţi medici iar populaţia este tot mai deschisă faţă de aceste tipuri de terapii, nu la nivelul celor din occident dar există întotdeuna, după părerea medicului, speranţă de mai bine şi chiar îşi mărturiseşte mulţumirea faţă de cum decurg lucrurile.
”Cei care apelează la medicina integrativă trebui să facă efectiv anumite schimbări în viaţa lor şi să participe la propria vindecare, ceea ce nu este simplu, dar cine reuşeşte îşi schimbă complet viaţa.”
Elena Franţ
Publicat in: 20/02/2014 | Nu sunt comentarii » |