O amendă de 3000 de lei nu va aduce înapoi arborii tăiaţi “legal2 de pe cursul râului Nera
Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit (detalii pe www.gecnera.ro, www.facebook.com/GECNERA), a monitorizat în perioada noiembrie – decembrie 2013 calitatea mediului natural de pe cursul râului Nera , între localităţile Zlatiţa şi Baziaş (confluenţa cu Dunărea) în cadrul implementarii proiectului Watchdog şi advocacy destinate stopării activităţilor antropice ilegale care agresează mediul din sudul Banatului.
Prin scrisoarea nr. 2132/20.12.2013 GEC Nera a notificat şi a cerut, în baza Legii 544/2001, autorităţilor direct responsabile un punct de vedere cu privire la situaţia din teren a tăierilor de mare amploare a arborilor de pe cursului râului Nera. GEC Nera consideră că în teren regimul de tăiere al acestor arbori nu a respectat Codului Silvic, Legea Apelor şi Legea Ariilor Naturale Protejate din umătoarele motive:
- Din imaginile realizate de către GEC Nera şi partenerul Asociaţia Aurora din Serbia în cadrul monitorizării pe perioada noiembrie – decembrie 2013 rezultă că cioatele arborilor tăiaţi în această perioadă nu au avut marcajul Inspectoratuiui de Regim Silvic iar mulţi arbori sunt tăiaţi la un nivel mediu de 1,5 m de la suprafaţa terenului.
- Pe zone întregi au fost tăiaţi toţi arborii maturi fără a se lua în consideraţie conservarea ecosistemului râului care este un avanpost la intrare în aria de protecţie specială Balta Nera – Dunăre din Parcul Natural Porţile de Fier.
- Au fost tăiaţi doar arbori maturi iar lăstărişurile şi tufişurile, care produc de fapt marile blocaje în scurgerea apei pe râu la viituri, au rămas intacte.
Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Timişoara a trimis către GEC Nera în data 28.01.2014, după expirarea timpului legal prevăzut de Legea 544/2001, un răspuns în care se afirmă că între localităţile Zlatiţa şi Baziaş tăierile de arbori au fost legale dar au fost sistate deoarece Primăria Socol, propietarul principal al terenurilor împădurite, nu finalizase la data controlului procedura de obţinere a autorizaţiei de exploatare a lemnului iar pentru acest motiv instituţia a fost amendată cu 3000 lei.
Deci după cum spune ITRSV Timisoara, tăierile au fost curat legale dar neautorizate. Ne-am fi aşteptat ca ITRSV Timişoara să propună Poliţiei întocmirea de dosare penale pentru cei care au măcelărit arborii într-o zonă neautorizată. Aceştia tot hoţi de lemn se numesc chiar dacă au tăiat într-o zonă în curs de autorizare, care pe timpul tăierilor produse nu a fost supraveghiată de nimeni.
Cu astfel de tăieri „legale”, care nu respectă legea, farmecul văii Nerei de la graniţa cu Serbia dispare încet şi sigur aşa cum deja a dispărut, din aceleaşi motive, pe malul sârbesc.
Cu privire la aceste evenimente, GEC Nera va atenţiona pe d-na ministru Lucia Varga ca la modificarea Codului Sivic să nu fie luate în considerare, ca model, tăierile „legale” de pe cursul râului Nera.
Doina Mărgineanu, Consilier pentru relaţii publice al GEC Nera
Publicat in: 05/02/2014 | Nu sunt comentarii » |