Prisma » Civica » Sărăcie, sărăcie…

Sărăcie, sărăcie…

Dacă este să ne luăm după statisticile europene, România se bate cu Bulgaria pentru ultimul loc din punct de vedere al nivelului de trai din zona menţionată. Poate trebuia să scriu statisticile ce cuprind ţările membre ale Uniunii Europene, gândindu-mă că or mai fi vreo albanie sau mai ştiu eu ce stat ce nu este membru UE şi poate o duce mai rău decât amărăşteanul de prin spaţiul danubiano-pontic.

Ar fi multe de comentat aici, începând chiar cu primirea noastră în UE. Ţin minte, de copil, că la un bal nu puteai merge decât cu pantofi de lac, pantaloni de stofă, cămaşă şi sacou. Noi am intrat în UE încălţaţi în opinci şi cu veceurile în fundul curţii. De ce oare aşa un mare favor pentru naţia asta? Cred că aici putem să venim la zi şi să ne referim la zăcămintele naturale, în special la resursele energetice. Premierul Disney este la America. Unde, îşi declară profundul ataşament faţă de valorile democraţiei dar şi de interesele firmelor americane în a ne fi sprijin solid în exploatarea resurselor energetice. Mai ales că, numărul doi al SUA, Biden ne încurajează să devenim un fel de Yoda al independenţei energetice. Faţă de ruşi, evident, nu cumva de americani. Marinarul preşedinte vine şi el cu nişte declaraţii pline de logică, aş spune, afirmând că Rusia nu poate să ne lase a ne croi o minimă independenţă energetică.

Ce nu pricep eu, este jocul politic şi diplomatic internaţional pe care conducătorii noştri şi-l asumă în această problemă. OK! Exploatăm tot şi devenim rentabili pe piaţa energetică, başca mai punem ceva şi la teşcherea dacă scoatem aurul din Apuseni. Respectarea cerinţelor de mediu mi se pare subînţeleasă, dar nu la interpretarea de a fi mai catolic decât Papa. Sunt mulţi oameni care pricep, alţii, poate mai mulţi care ştiu că, protestele vehemente din ultima lună vizavi de exploatările energetice nu au nimic de a face cu spiritul civic al românilor de rând. Adică, te arde mai mult de ecosistemul din Apuseni sau din Vaslui decât de o nouă taxă ce-ţi vine pe cap şi care are influenţe directe în scăderea nivelului tău de trai? Hai să fim serioşi! Urmărim din nou un film care, spre marele meu regret cred că se va încheia cu replica regretatului Sergiu Nicolaescu: „Un fleac, m-au (ne-au) ciuruit!”

Dan Popoviciu

Spread the love


Scrieti un comentariu