Legea privind restituirea proprietăţilor
Guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea în parlament pentru legea privind restituirea proprietăţilor.
Potrivit documentului, toate cererile vor fi soluţionate până în 2017 şi vor avea prioritate cazurile în care este posibilă restituirea în natură. Acolo unde aceasta nu se mai poate face, se vor acorda despăgubiri (pentru titlurile de despăgubire deja emise, plăţile se vor face în cinci ani începând din 2014, în timp ce pentru dosarele noi plăţile vor fi eşalonate pe şapte ani începând din 2017), iar drepturile litigioase vor fi impozitate. În cazul şcolilor şi spitalelor, proprietarul este obligat să păstreze destinaţia timp de 10 ani.
Victor Ponta: Principiul de bază al legii este acela al restituirii în natură către proprietari; şcolile şi spitalele care sunt retrocedate, timp de 10 ani, nu pot să-şi schimbe destinaţia. Parcurile şi spaţiile verzi nu se retrocedează în nicio variantă. Islazurile nu mai pot fi retrocedate, sunt terenuri extrem de importante pentru viaţa unei comunităţi locale, decât cu avizul Ministerului Agriculturii şi pe baza unui referendum al comunităţii locale.
PDL a atacat la CCR legea privind restituirea proprietăţilor asumată de Guvern, invocând motive de neconstituţionalitate atât procedurale, cât şi de fond.
Curtea Constituţională a stabilit pentru 10 mai data şedinţei în care va discuta sesizarea PDL.
Publicat in: 27/04/2013 | Nu sunt comentarii » |